Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Musiikin syntymäpäiväkalenteri pääkuva

Marko Ylönen tarttui viime hetkellä selloon ja kiri sellistien kärkeen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Lassi Rajamaan piirros sellisti Marko Ylösestä.
Lassi Rajamaan piirros sellotaiteilija, professori Marko Ylösestä. Lassi Rajamaan piirros sellisti Marko Ylösestä. Kuva: Lassi Rajamaa Marko Ylönen

Marko Ylönen aloitti sellonsoiton viime hetkellä 9-vuotiaana. Vain kuusi vuotta myöhemmin 15-vuotias nuorukainen selvitti tiensä Turun sellokilpailun finaaliin. Tunnetuimpiin sellisteihimme kuuluva Ylönen toimii Sibelius-Akatemiassa kamarimusiikin professorina.

Sellotaiteilija, Sibelius-Akatemian kamarimusiikin professori Marko Ylönen aloitti sellonsoiton myöhään. Rantasalmella 11. kesäkuuta 1966 syntynyt Ylönen oli jo 9-vuotias, kun hän tarttui selloon.

–  Tämä oli ikään kuin sattuman kauppaa. Isoisäni oli tuolloin Savonlinnan oopperajuhlien kannatustukiyhdistyksen puheenjohtaja, ja olin todella innostunut oopperasta, Marko Ylönen on kertonut myöhemmin.

Viime hetkellä sellotunneille

Markon ollessa 9-vuotias Ylösen perhe asui Keuruulla. Keuruulla sijaitsi myös yksi Jyväskylän konservatorion toimipisteistä. Markolla oli onni saada heti alusta erinomainen opettaja, kun kuuluisan Itä-Helsingin musiikkiopiston unkarilainen sello-opettaja Csaba Szilvay kävi kerran viikossa opettamassa Keuruulla.

– Sitten muutimme Helsinkiin ja jatkoin hänen oppilaanaan. Aika myöhäisellä iällä aloitin soittoharrastuksen, mutta tämän päivän mittapuulla ehdin juuri ja juuri mukaan opintoihin.

Itä-Helsingin musiikkiopiston oppilaana Marko pääsi pian esiintymään tv-kameroille Szilvayn veljesten suositussa Viuluviikarit musiikkimaassa -televisiosarjassa.

Viuluviikarit musiikkimaassa. Musiikkileiri hyppykylässä osa 13/38. Hyppykylän musiikkileirillä opitaan do ja mi. Viuluviikareiden lisäksi esiintyvät Veijarikuoro, Marko Ylönen (sello), Kati ja Pasi (laulu ja viulu). Yle TV 1 ensiesitys 15.3.1979.

Kilpailuja ja kiinnityksiä

Vain kuusi vuotta sen jälkeen, kun oli aloittanut sellonsoiton, 15-vuotias Marko osallistui jo Turun kansallisiin sellokilpailuihin. Vuoden 1982 kisassa hän ylsi finaaliin.

Ylönen kävi Kruununhaassa Sibelius-lukiota ja jatkoi sello-opintoja Sibelius-Akatemiassa Erkki Raution ja Heikki Rautasalon oppilaana.

Ensikonserttinsa hän piti 19-vuotiaana Jyväskylän Kesässä vuonna 1985.

Seuraavat neljä vuotta hän jatkoi opintojaan Sveitsin Baselissa Heinrich Schiffin johdolla.

Opintojen ohessa Ylönen toimi vuodet 1988 – 1991 Espoon kaupunginorkesterin – nykyisen Tapiola Sinfoniettan – äänenjohtajana.

Vuonna 1990 Ylönen osallistui Turun pohjoismaiseen sellokilpailuun, missä hän voitti toisen palkinnon.

Saman vuoden kesäkuussa Ylönen osallistui Moskovassa kansainväliseen Tshaikovski-kilpailuun. Joka neljäs vuosi järjestettävässä Tshaikovski-kilpailussa on omat sarjansa pianisteille, viulisteille, sellisteille ja laulajille. Kesällä 1990 kisassa oli mukana 90 sellistiä eri puolilta maailmaa. Ylönen selvitti tiensä finaaliin ja palkintosijalle, hän sai kuudennen palkinnon.

Jo ennen Ylöstä suomalaissellistit olivat menestyneet Tshaikovski-kilpailussa erinomaisesti. Vuonna 1962 Ylösen oma opettaja Erkki Rautio oli saanut kunniadiplomin, 1966 Arto Noras voitti toisen palkinnon ja 1986 Martti Rousi jaetun toisen palkinnon. Myös Ylösen jälkeen suomalaismenestys Tshaikovski-kilpailuissa on jatkunut; 2015 tuli kuudenneksi 17-vuotias Jonathan Roozeman ja 2019 samoin kuudenneksi Senja Rummukainen.

Opettaja ja musiikkijuhlajohtaja

Vuosina 1991–1993 Marko Ylönen soitti Radion sinfoniaorkesterin ensimmäisenä soolosellistinä. Samoihin aikoihin hän alkoi toimia jo itse tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa. Ylönen suoritti sellodiplomin Akatemiassa vuonna 1992.

Vuosina 1995–1999 hän oli mukana Uusi Helsinki –kvartetissa.

Keväällä 1996 Marko Ylönen osallistui vielä yhteen kilpailuun, Concert Artists Guild -kilpailuun New Yorkissa, jonka hän voitti.

Syksystä 2000 Ylönen on toiminut Sibelius-Akatemian sello- ja kamarimusiikin lehtorina. Elokuussa 2009 hänet nimitettiin Akatemian kamarimusiikin professoriksi, missä tehtävässä hän toimii edelleen.

Ylönen on pidetty opettaja, jolla on ollut mestarikursseja kotimaassa ja maailmalla, muun muassa eripuolilla Eurooppaa, Yhdysvalloissa, Australiassa, Egyptissä, Kiinassa ja Azerbaidzanissa.

Marko Ylönen on toiminut myös musiikkijuhlien taiteellisena johtajana. Kesinä 2003, 2008 ja 2010–2012 hän johti Korsholman Musiikkijuhlia ja 2014–2017 LuostoClassic-tapahtumaa.

Shostakovitsh, Dmitri: Sellokonsertto nro 2. Radion sinfoniaorkesteri, joht. Markus Stenz, sol. Marko Ylönen, sello. Musiikkitalo 14.10.2016.

Solisti ja kansainvälinen kamarimuusikko

Marko Ylönen esiintyy säännöllisesti suomalaisten orkesterien solistina esittäen sekä klassista ohjelmistoa että uutta musiikkia. Hän on soittanut usean suomalaisen sävellyksen kantaesityksen.

Ylönen on esiintynyt myös kamarimuusikkona eri puolilla maailmaa soittaen eri kokoonpanoissa muun muassa sellaisten muusikoiden kanssa kuin Natalia Gutman, Gerhard Schulz, Gary Hoffmann ja Leif Ove Andsnes.

Marko Ylönen on tehnyt lukuisia levytyksiä sellaisille merkeille kuin Finlandia, Ondine, BIS- ja Alba.

Marko Ylösen soitin on venetsialaisen Matteo Goffrillerin (1659–1742) rakentama arvosello.

Shostakovitsh, Dmitri: Jousikvartetto nro 9. Radion sinfoniaorkesterin muusikot Laura Vikman, Jukka Pohjola (viulu), Riitta-Liisa Ristiluoma (alttoviulu) sekä Marko Ylönen (sello). Musiikkitalo 14.10.2016.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin kuvittaja Lassi Rajamaa on Sibelius-Akatemian rehtori emeritus ja Rondo-lehden kuvakolumnisti.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva.
Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva. pilapiirrokset,Lassi Rajamaa

Lähteet ja linkit
Kotisivu: Marko Ylönen.
Kullberg, I: Marko Ylönen selviytyi Tshaikovski-kilpailun finaaliin. Helsingin Sanomat 30.6.1990.
Oulun musiikkijuhlat: Marko Ylönen.
Posti, Esajuha: Marko Ylönen aloitti soittiharrastuksen myöhään, mutta on ehtinyt pitkälle - aina kamarimusiikin professoriksi. Lapin Kansa 6.4.2019.
Savonlinnan musiikkiakatemia: Marko Ylönen.
Sellosymposium ry: Marko Ylönen.
Wikipedia: Marko Ylönen.

Katso ja kuuntele
Ravel, Maurice: Tombeau de Couperin & Zimmermann, B.A.: Canto de Speranza. Radion sinfoniaorkesteri joht. Edward Gardner, sol. Marko Ylönen, sello. Musiikkitalo 29.9.2017.

Kommentit