Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Musiikin syntymäpäiväkalenteri pääkuva

Viulisti Antti Tikkasen vanhemmat tukivat auliisti poikansa soittoharrastusta – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Lassi Rajamaan piirros viulisti Antti Tikkasesta.
Lassi Rajamaan piirros viulisti Antti Tikkasesta. Lassi Rajamaan piirros viulisti Antti Tikkasesta. Kuva: Lassi Rajamaa Antti Tikkanen

Meta4-kvartetin primas, Oulaisissa syntynyt Antti Tikkanen päätti jo 10-vuotiaana, että hänestä tulee viulisti. Antti osallistui ahkerasti kotipaikallaan Pohjois-Pohjanmaalla ”soittotouhuihin”. Vuosikaudet isä-Tikkanen hyppäsi kyselemättä auton rattiin ja kyyditsi pojan musiikkiharrastuksen pariin.

Syksyllä 2019 viulutaiteilija Antti Tikkanen esiintyi synnyinseudullaan Oulaisten yläkoulun musiikkisalissa.

– Nuorempana näin Musiikkiviikoilla suuria nimiä. Ne olivat minulle todella tärkeitä hetkiä, Antti Tikkanen kertoi lehtihaastattelussa.

Antin soolokonsertti oli Oulaisten Musiikkiviikkojen avajaiskonsertti, ja tällä kertaa hän oli rakentanut ohjelman, jossa esiintyi sekä viulistina että lausujana.

– Siinä on aina omanlainen tunnelmansa, kun esiintyy Oulaisissa. Olen kouluajoista lähtien esiintynyt tässä tilassa, joten tietenkin paikka on erityinen. Lisäksi yleisössä on paljon sellaisia ihmisiä, joihin minulla jonkinlainen side.

Monitaituri

Viulutaiteilija Antti Tikkanen on monitaituri, joka soittaa sinfoniaorkesterin solistina, alttoviulistina alttoviulusektion keskellä tai liidaa. Kun Antti liidaa - eli johtaa orkesteria viulullaan ilman kapellimestaria - soittajat kuuntelevat toisiaan erityisen tarkasti, kuin soittaisivat kamarimusiikkia. Antti Tikkanen onkin kertonut pitävänsä erityisesti soittamisesta pienissä kokoonpanoissa:

– On älyttömän virkistävää saada tuoreita impulsseja kanssamuusikoiltaan, jotain yllättävää ajateltavaa. Mutta myöskään yleisön läsnäolon voimaa ei pidä vähätellä; usein huomaa keksivänsä jotain ihan muuta kuin on suunnitellut, jos yleisöstä saa hyvää energiaa!

Tikkanen tunnetaan varsinkin kamarimuusikkona ja kansainvälisen, rohkean ja omaperäisen Meta4-jousikvartetin primaksena. Hän on perehtynyt vanhaan musiikkiin ja esiintyy barokkiviulistina. Vuodet 2014–2017 hän toimi Suomalaisen barokkiorkesterin taiteellisena johtajana.

Tikkanen on myös aktiivinen musiikkivaikuttaja ja organisaattori. Yhdessä viulistipuolisonsa Minna Pensolan kanssa hän on pyörittänyt Helsingissä muun muassa Klasariklubia ja Punavuoren kamarimusiikkiyhdistys PuKamaa.

Antti Tikkanen toimii myös opettajana Sibelius-Akatemiassa.

Viulisti Antti Tikkanen.
Vuonna 2012 Antti Tikkanen sai kymmeneksi vuodeksi käyttöönsä Suomen Kulttuurirahaston Stradivari-viulun vuodelta 1699. Viulu on lisänimeltään ”ex-Berglund” ja se on kuulunut edesmenneelle kapellimestari Paavo Berglundille. Viulisti Antti Tikkanen. Kuva: Antti Tikkasen kotisivut. Antti Tikkanen

Pellon laidalta Oulaisista

Antti Tikkanen syntyi Pohjois-Pohjanmaalla Oulaisissa 3. toukokuuta 1980. Antti kutsuu itseään ”pellon laidalla kasvaneeksi”, hän vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Oulaisissa.

Tikkasilla soittamista pidettiin hyvänä harrastuksena. Perheessä oli tapana mennä musiikkiopistoon ja ryhtyä soittamaan jotain soitinta. Antin soittimeksi valikoitui viulu.

– Kummitätini tytär soitti viulua, ja mielestäni hän oli niin ihana ja viulu kiehtova, että jotenkin nämä asiat yhdistyivät mielessäni ja viulua kokeiltuani olin myyty. Olen muuten edelleen sitä mieltä, että viulusta irtoaa ihanimpia ääniä mitä kuvitella saattaa.

Samoihin aikoihin, kun Antti aloitti koulunkäynnin, Oulaisissa sijaitsevaan Jokilaaksojen musiikkiopistoon kiinnitettiin viisi puolalaista opettajaa.

– Sillä olikin hyvin suuri merkitys koko alueen soittotaitojen kehityksessä, Antti Tikkanen on todennut myöhemmin.

Antti aloitti viulutunnit 7-vuotiaana puolalaisen viulistin Tomasz Orzechin johdolla. Orzech oli innostava opettaja, joka vaikutti voimakkaasti Antin tapaan tehdä musiikkia.

Kolmessa vuodessa kävi selväksi, että soittaminen merkitsi pojalle paljon enemmän kuin jonkun uuden harrastuksen kokeileminen.

– Kymmenenvuotiaana tajusin, että tässä on jotakin sellaista, jota voisi jatkaa pitempäänkin. Jo ennen aikuisikään tuloa olin päättänyt, että muusikko minusta tulee.

Vanhemmat tukevat soittoharrastusta

Vanhempien ei tarvinnut patistaa Anttia harjoittelemaan, soittaminen vei hänet mennessään.

– Vanhemmat olivat hyvin auliisti mukana kaikessa, viulisti on muistellut myöhemmin.

Antti oli ahkerasti mukana kotipaikkakunnan ”soittotouhuissa”, jotka ulottuivat laajalle alueelle. Vuosikaudet, kun nuori viulisti tarvitsi kuskia, isä-Tikkanen hyppäsi autonrattiin ja kyyditsi Antin soittoharrastuksen pariin.

– Se ei ollut koskaan mikään kynnys, vaan se kuului asiaan. Tämä kertoo, miten itsestään selvää vanhemmille on ollut tukea soittoharrastustani.

Ollessaan 16-vuotias Antti päätti osallistua elämänsä ensimmäiselle ulkomaiselle mestarikurssille, joka järjestettiin Italiassa. Poika marssi yksin matkatoimistoon ja järjesteli matkansa.

– Olihan silloinkin puhelimet olemassa, mutta aikamoinen luottamus vanhemmilla on ollut siihen, että kaikki onnistuu. En ehkä päästäisi omia lapsiani samanlaiseen tilanteeseen, nykyinen perheenisä Antti Tikkanen arvioi.

Sibelius-Akatemia ja Lyonin Konservatorio

Antti opiskeli Tomasz Orzechin johdolla kotipaikkakunnallaan aina vuoteen 1997.

– Edelleen pidän itseäni tosi onnekkaana, että minulla oli elämässäni tällainen vaihe. Suomessa hyvin moneen paikkaan on tuotu osaamista tarpeen vaatiessa muualta, millä on ollut kauaskantoisia vaikutuksia. Hyvät kannukset sieltä sai.

Oulaisia seurasi Kuhmon Viulukoulu, missä Antin opettajaksi tuli Zinaida Gilels.

Vuonna 1997 hän siirtyi jatkamaan opintojaan Sibelius-Akatemiaan Helsinkiin, missä hän opiskeli ensin Lajos Garamin ja sitten Mi-Kyung Leen johdolla.

Sibelius-Akatemia lähetti Antin vaihto-oppilaaksi Ranskaan, Lyonin Konservatorioon, missä hänen opettajanaan oli Pavel Vernikov. Ranskassa Antti alkoi katsella asioita uudesta kulmasta.

– Lyonissa minulle tapahtui henkinen silmien ja korvien avautuminen.

Kilpailuvuosi 2000

Kuopion viulukilpailussa tammikuussa 2000 Antti Tikkanen sijoittui kolmanneksi. Voiton jakoivat Meri Englund ja Pietari Inkinen, ja toiseksi tuli Laura Vikman.

Antti totesi Kuopion jälkeen lehtihaastattelussa:

– En voi valittaa mistään. Kilpailu on ylittänyt odotukseni ja toinen erä varsinkin meni nappiin. Toivottavasti saan tämän jälkeen keikkoja ja mahdollisuuksia esiintyä orkesterien solistina.

Syksyllä 2000 hänen odotettiin osallistuvan Sibelius-viulukilpailuun, mutta Antti päätti toisin.

– Kuuntelin senvuotisen Sibelius-kilpailun alusta loppuun ja opin paljon. Olin hyvin tyytyväinen, etten itse osallistunut kisaan.

Hän ei osallistunut Sibelius-kilpailuun 2000 eikä koskaan myöhemminkään.

Antti Tikkanen
Syksyllä 2015 Antti Tikkanen toimi Ylen asiantuntijana Sibelius-viulukilpailujen suorissa TV-lähetyksissä. Antti Tikkanen Kuva: Yle/Johanna Kannasmaa antti tikkanen

Antti on kertonut myöhemmin, kuinka hän tuolloin 20-vuotiaana tiesi hyvin vähän siitä, mitä hän oikeasti muusikkona halusi tehdä.

– Jonkun vuoden päästä kvartettityö alkoi näyttää musiikin tekemisen muita puolia, mitä kaikkea työhön liittyy älyllisesti, fyysisesti ja sosiaalisesti.

Meta4

Kiinnostus kamarimusiikkiin johti Antti Tikkasen täydentämään opintojaan ulkomaille. Hän opiskeli Eurooppalaisessa Kamarimusiikkiakatemiassa muun muassa Hatto Beyerlen ja Johannes Meissl’in johdolla. Tässä vaiheessa hän oli jo tutustunut tulevaan puolisoonsa Minna Pensolaan, joka opiskeli myös Eurooppalaisessa Kamarimusiikkiakatemiassa.

Vuonna 2001 Antti ja Minna perustivat kavereineen Meta4:n, kvartetin, josta viimeisen 20 vuoden aikana on tullut yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä jousikvartetteja.

Kyse oli aluksi vain Sibelius-Akatemiassa opiskelevan kaveriporukan, Antin, Minnan, alttoviulisti Eriikka Nylundin ja sellisti Tomas Djupsjöbackan yhteisestä huvista. Jo ensimmäisen konsertin jälkeen nelikosta tuntui, että kvartettisoittoa voisi jatkaakin.

Voitto Moskovan Dmitri Shostakovitsh -kvartettikilpailussa 2004 oli lähtölaukaus Meta4:n kansainväliselle uralle. Vuonna 2006 kvartetin alttoviulistiksi vaihtui Atte Kilpeläinen, Helsingin kaupunginorkesterin altisti.

Meta4-jousikvartetti Yleisradion studiossa vuonna 2007.
Meta4-jousikvartetti Yleisradion studiossa vuonna 2007. Kuva: Jyrki Valkama / Yle Meta4
Meta4-jousikvartetti Yleisradion studiossa vuonna 2007.
Meta4-jousikvartetti Yleisradion studiossa vuonna 2007. Kuva: Jyrki Valkama / Yle Meta4
Meta4-jousikvartetti Yleisradion studiossa vuonna 2007.
Meta4 eli viulistit Antti Tikkanen ja Minna Pensola, alttoviulisti Atte Kilpeläinen ja sellisti Tomas Djupsjöbacka Yleisradion studiossa 2007. Meta4-jousikvartetti Yleisradion studiossa vuonna 2007. Kuva: Jyrki Valkama / Yle Meta4

Vuonna 2007 Meta4 voitti Wienissä Joseph Haydn –kilpailun ja vuodesta 2008 Meta4 on toiminut Kuhmon Kamarimusiikkijuhlien residenssikvartettina. Tänä päivänä Meta4 on kysytty vieras kansainvälisillä konserttilavoilla.

Duo Tiksola

Antti Tikkanen konsertoi yhdessä puolisonsa Minna Pensolan kanssa myös duona. Duo Tiksola sai alkunsa vuonna 2008, kun Yleisradio halusi laajentaa kahden viulun ohjelmistoa kymmenellä uudella teoksella. Uusia sävellyksiä tilattiin muun muassa Eero Hämeenniemeltä, Jouni Kaipaiselta, Jaakko Kuusistolta, Max Savikankaalta ja Ville Raasakalta.

Duo Tiksolaa kuullaan niin kamarimusiikkifestivaaleilla kuin orkesterien solistina. Duo esiintyy myös yhdessä orkesterien liidereinä, Minna konserttimestarina ja Antti soittaen mukana alttoviulusektiossa.

Viulisti, joka lausuu runoja

Pikku poikana Antti Tikkasen harrastuksiin kuuluivat viulunsoiton lisäksi sulkapallo ja lukeminen. Tänään Antin lukuharrastuksesta todistaa kasvava kirjapino Punavuoren kodissa.

Pienimuotoisissa soolokonserteissaan Antti Tikkanen on ryhtynyt rakentamaan konserttiohjelmia myös tietyn teeman ympärille. Samalla kun hän soittaa viulua, hän lausuu runoja ja toimii konsertin kertojana.

– En ole löytänyt itselleni paikkaa ison orkesterin keskuudessa. Saan onneksi tehdä tällaisia minulle sopivia juttuja. On ollut hauskaa huomata, että soittaminen ja puhuminen ovat aika lähellä toisiaan esitysmielessä.

Oulaisten Musiikkiviikkojen yhteyteen Antti ideoi Kamari Soi! – tapahtuman, jossa hän piti konsertin otsikolla Hetkeen emme lähde minnekään. Antti ja ystävänsä Martti Vuorinen kokosivat tekstit sekä Vuorisen Amatöörit-novellikokoelmasta että Raymond Carverin, Wislawa Szymborskan ja Li Bain teksteistä. Tarinoiden lomassa kuultiin niitä kuvittavaa klassista musiikkia eri aikakausilta.

Viulistipariskunta Antti Tikkanen ja Minna Pensola tyttärieen tervehtimässä Minnan isää Risto Pensolaa keväällä 2020.
Antti Tikkanen, Minna Pensola ja tyttäret Emma ja Vilma vapputervehdyksellä isoisän, klarinetisti Risto Pensolan luona koronakaranteenin aikaan 2020. Sekä Vilma, 9 v. että Emma, 6 v. ovat jo tarttuneet viuluihin. Viulistipariskunta Antti Tikkanen ja Minna Pensola tyttärieen tervehtimässä Minnan isää Risto Pensolaa keväällä 2020. Kuva: Antti Tikkanen Minna Pensola,antti tikkanen

Lue Antti Tikkasen puolisosta, viulisti Minna Pensolasta hänen syntymäpäivänään 22. tammikuuta.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin kuvittaja Lassi Rajamaa on Sibelius-Akatemian rehtori emeritus ja Rondo-lehden kuvakolumnisti.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva.
Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva. pilapiirrokset,Lassi Rajamaa

Lähteet ja linkit
Aho, Esko: Antti Tikkanen viulutaiteilijana ennen ja jälkeen. Kaleva 2016.
Antti Tikkanen pääsee soittamaan Stradivari-viulua. Turun Sanomat 29.11.2012.
Hautala, Harri: Viulusolisti järjesti yllätyksen Vivaldin konserton finaalissa – Ilon ja valon fanfaarit täyttivät Tuomiokirkon. Aamulehti 29.2.2020.
Huippuviulisti Antti Tikkanen vie kuulijat poikkitaiteelliselle matkalle – Soittopelinä on arvokas Stradivarius. Hämeenlinnan kaupunkiluutiset 18.5.2019.
Joensuun kaupunginorkesteri pääsee irti ilman kapellimestaria. Joensuun kaupunki 21.11.2019.
Kotisivut. Antti Tikkanen.
Lehtonen, Tiina-Maija: Uudelle avoin, monipuolinen viulutaitelija Antti Tikkanen. Yle Klassinen 21.11.2015.
Lehtonen, Tiina-Maija: Pelimannihenkinen heittäytyjä Minna Pensola nauttii työstään – Musiikin syntymäpäiväkalenteri. Yle Klassinen 22.1.2020.
Paluu kotikonnuille. Seutumajakka 29.10.2019
Seppä, Laura: Lapset eivät tarvitse monia harrastuksia - isän mielestä voi keskittyä kiinnostavaan. Pyhäjokiseutu 12.11.2017.
Utunen, Matleena: Antti Tikkanen kuljetti kuulijat epätoivosta valoon. Pyhäjokiseutu 28.10.2019.
Wikipedia: Antti Tikkanen.

Katso ja kuuntele
Bach, Johann Sebastian: Johannes-passio BWV 245. Soitinnus Markus Malmgren. Tuomas Katajala, tenori - evankelista, aaria, Aarne Pelkonen, baritoni - Jeesus, aariat, Helena Juntunen, sopraano - aariat, Monica Groop, altto - aariat, Elja Puukko, basso - Pilatus, Pietari, kuoro, Tommi Niskala, tenori - aaria, palvelija, kuoro, Tuuli Lindeberg, sopraano - palvelijatar, kuoro, Eira Karlson, altto - kuoro. Markus Malmgren, urut, soitinnus, Antti Tikkanen, viulu, alttoviulu, Kaisa Kortelainen, huilu, Seidi Palonen, oboe. Kallion kirkko 10.4.2020.

Ylen Sibelius-viulukilpailujen TV-lähetysten asiantuntija viulutaiteilija Antti Tikkanen haastattelussa. Yle Klassinen Areena 17.11.2015.