Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Musiikin syntymäpäiväkalenteri pääkuva

Kapellimestari Mikko Franck luki orkesteripartituureja 7-vuotiaana ja johti kuulokkeet korvilla – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Lassi Rajamaan piirros kapellimestari Mikko Franckista.
Lassi Rajamaan piirros kapellimestari Mikko Franckista. Lassi Rajamaan piirros kapellimestari Mikko Franckista. Kuva: Lassi Rajamaa Mikko Franck

Mikko Franck johti orkesteria kuin kokenut maestro ollessaan vielä teini-ikäinen. Vuodesta 2015 Mikko Franck on toiminut Ranskan radion filharmonisen orkesterin ylikapellimestarina.

Kapellimestari Mikko Franckin lapsuutta väritti vaikea astma, mutta terveysongelmista huolimatta hän on onnistunut luomaan kansainvälisen kapellimestariuran.

Panulan yksityisoppilaaksi ja heti kansainvälisille vesille

Ennen opintojen aloittamista Sibelius-Akatemiassa Jorma Panulan kapellimestariluokalla, Panula oli ottanut Mikko Franckin yksityisoppilaaksi.

Franck teki kansainvälisen läpimurtonsa Tukholmassa 1997. Lontoolaisen HarrisonParrot -konserttitoimiston kanssa alaikäisenä sopimuksen tehnyt Franck oli johtanut ensimmäisen ulkomaisen konserttinsa Jerusalemissa ja toinen oli sovittu Tukholmaan.

Esiintyminen Tukholman filharmonikkojen johtajana poiki etusivun jutut Ruotsin suurimpiin lehtiin Dagens Nyheteriin ja Svenska Dagbladetiin.

Sairaala oli vaikeasta astmasta kärsineen Mikon toinen koti

Huhtikuun 1. päivänä 1979 Helsingissä syntynyt Mikko Franck sai viulun 5-vuotiaana. Hän oli viisilapsisen perheen nuorin. Viulun saadessaan Mikolle oli selvää, että hän halusi kapellimestariksi. Mistä idea oli syntynyt, siihen hän ei ole osannut vastata. Seitsenvuotiaana hän luki orkesteripartituureja ja johti teoksia kuulokkeet korvilla.

Mikko Franck joutui lapsuudessaan viettämään kuukausia sairaalassa vaikean astman takia. Hän on kertonut, että sairaaloista tuli hänen toinen kotinsa.

Kahdeksanvuotiaana Mikko Franck pääsi Kansallisoopperan lapsikuoroon, ja pian esiintymisiä oli myös Helsingin kaupunginteatterissa ja Svenska Teaternissa.

Terveysongelmat jatkuivat myöhemmin toisessa muodossa. 12-vuotiaana jalkapallossa saatu polvilumpiovamma jouduttiin leikkaamaan. Epäonnistuneen operaation jälkeen jalka lähes halvaantui. Seurasi useita lisäleikkauksia. Myöhemmin hän on kärsinyt selkävaivoista. Mikko Franck nähdäänkin johtamassa orkestereita istualtaan.

– Johdan käsilläni, en jaloillani, hän on todennut epäilijöille.

Kapellimestari Mikko Franck johtamassa RSOn Kaivopuiston konserttia 7.6.1998.
Mikko Franck johti RSOn Kaivopuiston konsertin 7. kesäkuuta 1998. Kapellimestari Mikko Franck johtamassa RSOn Kaivopuiston konserttia 7.6.1998. Kuva: Jyrki Valkama / Yle Mikko Franck

Viulua teini-ikäinen Mikko Franck soitti Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterissa sekä nuoriso-orkesteri Vivossa konserttimestarina. Hän myös sävelsi.

Astmakohtaus ja keuhkokuume kesällä 1995 olivat viedä 16-vuotiaalta hengen. Mutta Mikko Franck selvisi. Silloin hän oli jo tiellä kohti kansainvälistä kapellimestarin uraa.

Kapellimestari Mikko Franck johtamassa RSOn Kaivopuiston konserttia 7.6.1998.
RSOn Kaivopuiston konsertti 1998. Kapellimestari Mikko Franck johtamassa RSOn Kaivopuiston konserttia 7.6.1998. Kuva: Jyrki Valkama / Yle Mikko Franck,Radion sinfoniaorkesteri

Kiinnitykset Belgiaan ja Suomen kansallisoopperaan

Mikko Franck nimitettiin Belgian kansallisorkesterin ylikapellimestariksi 2001.

Vuonna 2006 hän aloitti Suomen Kansallisoopperan ylikapellimestarin tehtävässä. Jo seuraavana vuonna Franck kertoi eroavansa tehtävästään. Syynä olivat ristiriidat oopperan johdon kanssa.

Kansallisoopperan orkesterin ja kuoron edustajat asettuivat ylikapellimestarin puolelle ja poistuivat paikoiltaan yleisön suosionosoitusten saattelemina Verdin La Traviata -esityksen aluksi ja esitys pääsi alkamaan kymmenen minuuttia myöhässä.

Oopperan hallituksen puheenjohtajana samana vuonna työnsä aloittanut Sirkka Hämäläinen kertoi selvittävänsä syyt oopperan huonoon ilmapiiriin. Kansallisoopperan pääjohtaja Erkki Korhonen joutui lähtemään, ja Mikko Franck nimitettiin ylikapellimestarin tehtävän lisäksi oopperan taiteelliseksi johtajaksi. Hän hoiti tointa vuoteen 2013 asti.

Mikko Franck on johtanut vuosina 2014–2018 Wienin Valtionoopperassa 12 produktiota ja Berliinin Filharmonikot on ollut jo muutaman vuoden ajan läheinen yhteistyökumppani. Ensi kaudella Franckilla on kolme konserttia berliiniläisten kanssa.

Tärkeä säveltäjä Einojuhani Rautavaara

Einojuhani Rautavaara on kaikkien aikojen paras säveltäjä, Mikko Franck on todennut. Franck johti Rautavaaran teoksia muun muassa suunnittelemallaan Rautavaara-festivaalilla Helsingin kaupunginorkesterin kanssa 2002.

Kansallisoopperassa Franck johti Rautavaaran Rasputin-oopperan kantaesityksessä syksyllä 2003. Ooppera palasi Franckin johtamana ohjelmistoon 2005 ja samalla Kansallisooppera vieraili teoksen kanssa Pietarin Mariinski-teatterissa osana Pietarin Valkeat yöt -festivaalia. Franck on levyttänyt useita Rautavaaran teoksia eri orkestereiden kanssa.

Radion sinfoniaorkesterin eteen Mikko Franck palasi pitkän tauon jälkeen 2016. Hänen konsertissa johtamansa Rautavaaran teos Angels and Visitations oli nuoren kapellimestarin debyytti Helsingin kaupunginorkesterin kanssa 1997 ja ensimmäinen Rautavaaran teos, johon hän tutustui.

Mikko Franck toimittaja Outi Paanasen haastattelussa Musiikkitalossa 10.2.2016.

RSO ja kapellimestari Mikko Franck esittävät Einojuhani Rautavaaran teoksen Angels and Visitations. Musiikkitalo 11.2.2016.

Ranskan Unicefin hyvän tahdon lähettiläs

Mikko Franck on toiminut Ranskan radion filharmonisen orkesterin ylikapellimestarina vuodesta 2015. Hänen kautensa jatkuu vuoteen 2022.

Ranskan Unicef valitsi Mikko Franckin hyvän tahdon lähettilääksi 2018.

Mikko Franckin koti on nyt Tallinnassa.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin kuvittaja Lassi Rajamaa on Sibelius-Akatemian rehtori emeritus ja Rondo-lehden kuvakolumnisti.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva.
Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva. pilapiirrokset,Lassi Rajamaa

Lähteet ja linkit
Sirén, Vesa: Suomalaiset kapellimestarit Sibeliuksesta Saloseen, Kajanuksesta Franckiin. Otava. Keuruu 2010.
Kiviniemi, Kirsikka: Mikko Franckilta jättilahjoitus lastensairaalalle - taustalla oma sairaalakierre. Ilta-Sanomat 9.3.2014.
Sirén, Vesa: Mikko Franck lähti Afrikkaan tekemään työtä lasten hyväksi: ”Kapellimestarin tehtävä on auttaa”. Helsingin Sanomat 31.3.2019.
Tiikkaja, Samuli: Rautavaara-festivaali tasoittaa säveltäjän loikkauksia. Helsingin Sanomat 6.5.2002.
Mikko Franck jättää Kansallisoopperan. Yle Uutiset 14.2.2007. Päivitetty 30.10.2008.
Erkki Korhonen jättää Kansallisoopperan. Yle Uutiset 14.6.2007. Päivitetty 30.10.2008.
Mikko Franck valittiin Kansallisoopperan taiteelliseksi johtajaksi. Yle Uutiset 18.12.2007, päivitetty 31.10.2008.
Mikko Franck jättää Kansallisoopperan vuonna 2013. Yle Uutiset 5.5.2011.

Artikkelia on muokattu 3.-4.4.2020: tekstistä poistettu vanhentuneisiin lähteisiin perustuneita painotuksia.