Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Musiikin syntymäpäiväkalenteri pääkuva

Ismo Eskelinen ponnisti Sonkajärveltä kitaristien eturiviin – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Lassi Rajamaan piirros kitaristi Ismo Eskelisestä.
Lassi Rajamaan piirros kitaristi Ismo Eskelisestä. Lassi Rajamaan piirros kitaristi Ismo Eskelisestä. Kuva: Lassi Rajamaa Ismo Eskelinen,Lassi Rajamaa

Kun Ismo Eskelinen, 10-vuotias pikkupoika Sonkajärvellä kuuli radiosta espanjalaista kitaramusiikkia, hän tiesi, että haluaa isona kitaristiksi. Kirjaston kitarakurssien ja kansalaisopiston kautta Ismo raivasi tiensä kilpailuvoittajaksi ja yhdeksi nimekkäimmistä suomalaisista kitaristeista.

Kuopiossa 2. elokuuta 1971 syntynyt ja Sonkajärven Sukevalla lapsuutensa viettänyt kitaristi Ismo Eskelinen on elänyt pienestä pitäen musiikin keskellä. Musikaalisessa lapsuudenkodissa kaikki lauloivat, ja perhekuoro kävi esiintymässä erilaisissa sukujuhlissa.

Ismo kokeili koulussa useita eri instrumentteja, mutta kuultuaan radiosta espanjalaista kitaramusiikkia hän tiesi haluavansa soittaa kitaraa.

Ismo sai ensimmäisen kitaransa 10-vuotiaana ja alkoi opiskella ensin omin päin kirjaston kitarakurssien avustuksella, sitten kansalaisopistossa opettajan johdolla ja seuraavaksi Iisalmen musiikkiopistossa Unto Niskasen johdolla.

– En saanut nukuttuakaan öisin, kun olisin vain halunnut soittaa, Ismo on kertonut. Heti kitaran saatuaan hän tiesi myös, että halusi isona kitaristiksi.

Opiskeltuaan Unto Niskasen johdolla Ismo pääsi Pekka Nyyssösen oppilaaksi Nilsiän musiikkileirille ja sen jälkeen Kuopion musiikkiopistoon ja konservatorioon.

Ura käyntiin jo teini-iässä

Vuonna 1986 Ismo voitti 15-vuotiaana Imatralla nuorison taidetapahtumassa oman sarjansa. Tuomaristossa Imatralla istui kitarataiteilija ja -pedagogi Timo Korhonen, josta myöhemmin tuli ensin hänen opettajansa ja sittemmin kollegansa.

Kaksi vuotta myöhemmin ollessaan 17-vuotias Ismo osallistui Tammisaaren kansainväliseen kitarakilpailuun ja voitti. Samoihin aikoihin hänet hyväksyttiin opiskelijaksi Sibelius-Akatemiaan.

– Siirtyminen Helsinkiin ei ollut mikään läpihuutojuttu. Minulla oli hyviä kavereita Kuopissa ja meninkin vielä Kuopioon lukioon, mutta jo ensimmäisenä koulupäivänä tajusin, että olen väärässä paikassa, Ismo on kertonut ristiriitaisesta tilanteestaan.

Lukio jäi siis kesken, mutta tämän jälkeen oli mahdollista keskittyä soittamiseen.

Kitarapiirit liian ahtaat?

– On vaikeaa murtautua yleiseen tietoisuuteen kitarapiirien ja kitarafestivaalien ulkopuolelle. Haluan tehdä asioita, jotka ovat tärkeitä yleismusiikillisesti eikä vain kitaran estetiikasta käsin, Ismo kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa Tampereen voiton jälkeen.

Ismo Eskeliselle musiikki merkitsee intensiivistä tapaa olla olemassa.

– Sen avulla pystyy olemaan maailmassa kokonaisempana kuin muuten, hän on kertonut.

Eskelinen onkin soittanut paljon kamarimusiikkia niin suomalaisten kuin ulkomaisten huippuinstrumentalistien kanssa. Hän taitaa vanhan musiikin, jonka katsotaan olevan klassisen kitaristin perusrepertuaaria, mutta hän on sen lisäksi kantaesittänyt myös lukuisten merkittävien nykysäveltäjien teoksia.

Kitarapiirien ulkopuolelle Ismo on murtautunut myös Sonkajärvi Soi -tapahtuman ja Riihimäen kesäkonserttien taiteellisena johtajana. Hän suunnitellut taiteellisia kokonaisuuksia kamariorkesteri Avantille!

Ismo Eskelinen on työskennellyt Sibelius-Akatemiassa kitaramusiikin tuntiopettajana ja vuodesta 2017 kitaran ja kitaransoiton vastuulehtorina. Kansainvälisillä festivaaleilla Eskelinen on ollut suosittu opettaja.

– Pyrin siihen, että kitaraluokan toiminta näkyy ja kuuluu entistä paremmin, Eskelinen on kertonut heti valintansa jälkeen.

Huhtikuussa 2019 järjestettiin toisen kerran Sibelius Academy Guitar Festival.

Ismo Eskelisestä ei löydy juurikaan henkilöhaastatteluja, mutta ylistäviä levyarvioita enemmänkin sekä juttuja festivaaleista, joissa hän on mukana. Hän on kuitenkin kertonut asuvansa perheensä kanssa Etelä-Hämeessä ja pitää hyvästä ruoasta ja ruoanlaittamisesta.


Nuorena miehenä Ismo Eskelinen oli suositun Päivärinta -ohjelman studiokitaristina. Ohjelman alussa hän soittaa katkelman Heitor Villa Loboksen Preludin nro 2:sta ja ohjelman lopussa Preludin nro 4.




Musiikin syntymäpäiväkalenterin kuvittaja Lassi Rajamaa on Sibelius-Akatemian rehtori emeritus ja Rondo-lehden kuvakolumnisti.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva.
Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva. pilapiirrokset,Lassi Rajamaa

Lähteet ja linkit
Ismo Eskelinen. Kotisivut.
Papinniemi, Juho: "Esiintyminen on olennainen osa opintoja" – kitarafestivaalilla 10.–14.4. kaikki Sibelius-Akatemian kitaristit esiintyvät, Taideyliopiston Uutishuone, 2019.
Ismo Eskelinen ja Andrzej Wilkus kitaralehtoreiksi Sibelius-Akatemiaan, Taideyliopiston Uutishuone, 2017.
Roos, Jonni: Kultakuume: Kitara taipuu moneksi, Yle Areena, 2016.


Eskola, Kare: Eskelisen Bach-maku on loistava, Levy-arvio, Yle, 2016.
Iitti, Kaisa: Eskelinen Ismo kirjassa Suomen musiikin historia - Esittävä säveltaide, (toim.) Haapakoski, Heino, Huttunen, Lampila, Maasalo, WSOY 2002.
Koskinen, Janne & Holopainen, Riikka: Lampaanviulu kitaristi Ismo Eskelisen keittiössä, Yle Radio 1, 2006.
Järvilehto, Rauni: Lastentunti: Musahoksaamo 8/9, Yle Radio 1, 2002.