Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Musiikin syntymäpäiväkalenteri pääkuva

Kansainvälisen uran luonut pianisti Olli Mustonen on palkittu levyttäjä – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Lassi Rajamaan piirros pianotaiteilija Olli Mustosesta.
Lassi Rajamaan piirros pianisti Olli Mustosesta. Lassi Rajamaan piirros pianotaiteilija Olli Mustosesta. Kuva: Lassi Rajamaa Olli Mustonen

Olli Mustonen on paitsi pianisti, myös säveltäjä ja kapellimestari. Hän kiertää ympäri maailmaa konsertoiden ja hänen laaja levytyskataloginsa sisältää useita palkittuja kokonaisuuksia. Mustosen lepopaikka, koti, sijaitsee maalaismaisemissa Hausjärvellä Erkylän kartanon mailla.

Olli Mustonen (s. 7. kesäkuuta 1967 Helsingin maalaiskunta) viettää ammattinsa vuoksi ehkä puolet vuodesta maailmalla. Vastapainona kiertävälle elämälle toimii Hausjärven koti, jossa asuvat myös puoliso, oboisti Sole Mustonen ja heidän poikansa Vilho.

– Musiikki on ollut elämässäni tärkeä asia jo hyvin varhain, mutta ei suinkaan ainoa, Mustonen kertoo. Yksi pienen Ollin haave oli eläinten tutkijan ammatti, mutta musiikista se ammatti kuitenkin tuli.

Olli Mustonen muistaa tarkalleen hetken, jolloin oppi lukemaan nuotteja. Vanhasta musiikista kiinnostuneet vanhemmat olivat aikanaan hankkineet spinetin. Pikku Olli improvisoi, soitti ja lauloi korvakuulolta jo ennen soittotuntien alkamista.

Isosisko, sittemmin cembalisti Elina Mustonen kävi jo tunneilla, ja kun Elina ja isä, tilastotieteilijä ja harrastajaviulisti Seppo Mustonen soittivat, seurasi pikku Olli siskon selän takaa nuotteja.

Nuotit olivat Ollille jotain aivan käsittämätöntä, mutta erään kerran niiden salaisuus selvisi.

– Oli ehkä ensimmäinen tai toinen cembalotuntini, jolloin soittamisen kaikki kolme tasoa, nuotit, koskettimisto ja kuulokuva yhdistyivät yhdeksi kolmiulotteiseksi kuvaksi. Tunnin päätyttyä juoksin ulos luokasta ja sanoin sisarelleni ja vanhemmilleni: Hei nyt mä opin ne nuotit!

Pianonsoiton Olli aloitti 7-vuotiaana Ralf Gothónin oppilaana. Myöhemmin opettajaksi tuli Eero Heinonen.

Ahkera ja palkittu levyttäjä

Olli Mustonen alkoi levyttää jo uransa alkuvuosina.

Vuonna 1992 Mustosen soololevy, joka sisälsi Alkanin ja Shostakovitshin preludeja, voitti Edison- ja Gramophone-palkinnot. Tuolloin pianisti oli 25-vuotias, ja hänen uransa jo täydessä kansainvälisessä vauhdissa.

Nyt levykatalogiin kuuluu soololevytyksiä muun muassa Bachin, Tshaikovskin, Sibeliuksen, Skrjabinin, Rahmaninovin ja Prokofjevin teoksista sekä kokonaislevytys Beethovenin pianokonsertoista Tapiola Sinfoniettan kanssa.

Viimeisin valmis levytysprojekti on Radion sinfoniaorkesterin ja kapellimestari Hannu Linnun kanssa tehty Sergei Prokofjevin viisi pianokonserttoa. Ne mahtuivat kahdelle cd:lle, joista jälkimmäinen ilmestyi syksyllä 2017.

Prokofjevin pianokonsertto nro 2 on yksi pianokirjallisuuden vaikeimmista kappaleista. Mustonen pitää hurjaa konserttoa kuitenkin mielekkäänä haasteena.

Olli Mustonen on suurten kokonaisuuksien ystävä. Prokofjev-konserttoprojektin yhteydessä hän soitti Musiikkitalossa kahdessa soolokonsertissa myös kaikki Prokofjevin pianosonaatit.

Olli Mustonen esittää Prokofjevin pianosonaatit nrot 5 C-duuri, 8 B-duuri, 1 f-molli, 3 a-molli ja 7 B-duuri. Musiikkitalo 11.11.2015.

Seuraavakin projekti Radion sinfoniaorkesterin kanssa on työn alla. Äänilevylle ovat tulossa kaikki Béla Bartókin kolme pianokonserttoa. Niitä on jo kuultu paitsi Musiikkitalon konserteissa, myös RSOn kotimaan kiertueella tämän vuoden keväällä Pietarsaaressa, Kauhajoella, Forssassa ja Lahdessa.

RSOn konsertti Musiikkitalossa 28.2.2019, jonka ohjelmassa kuullaan Bartókin kolmas pianokonsertto.

Bartókin pianokonsertto nro 1 on konserttivuorossa RSOn kanssa 8. tammikuuta 2020.

Nuori pianisti Maj Lind -kilpailussa

Suuren yleisön tietoisuuteen Olli Mustonen nousi Maj Lind -pianokilpailussa 1982. Olli oli silloin kilpailun nuorin osanottaja, 15-vuotias, ja sai kilpailussa jaetun toisen palkinnon.

Suuri yleisö muistaa Olli Mustosen myös kiistasta Helsingin Sanomien kriitikon Seppo Heikinheimon kanssa. Mustonen boikotoi Helsinkiä konserttipaikkana muutaman vuoden 1990-luvun alussa.

Monilahjakas muusikko

Säveltäminen on Olli Mustoselle yhtä lailla tärkeä ilmaisumuoto kuin soittaminen tai orkesterin johtaminen. Sävellysopinnot hän aloitti 9-vuotiaana opettajanaan Einojuhani Rautavaara.

Nyt opusluettelo sisältää kamarimusiikkia, sooloteoksia ja orkesterikappaleita, ja myös kaksi sinfoniaa, joista jälkimmäinen, Johannes Angelos oli Helsingin kaupunginorkesterin tilausteos ja sai kantaesityksensä 2014.

Myös kapellimestarina Olli Mustonen kiertää ympäri maailmaa. Silti hänet nähdään usein johtamassa myös kotimaan orkestereita. Perustamansa Helsingin Festivaaliorkesterin kanssa hän on tehnyt kiertueita Keski-Euroopassa, Japanissa ja Kiinassa.

Piano on Olli Mustosen muusikkoudessa kuitenkin keskeisellä sijalla.

– Piano kuin yhden miehen orkesteri, jolla voi kertoa valtavia tarinoita. Viihdyn pianon ääressä – se on minulle luonnollinen tapa olla.

Pianokirjallisuus on Mustoselle loputon tutustumisen kohde ja hän pyrkii sisällyttämään konsertteihinsa tunnettujen teosten ohella myös vähemmän tunnettua musiikkia. Esimerkiksi Beethovenin tuotannosta hän soittaa mielellään myös harvoin esitettyjä kappaleita.

Hindemith-palkinto 2019 ja muita huomionosoituksia

Olli Mustonen saa tänä vuonna Hindemith-palkinnon Saksassa. Palkinnon myöntävät joka toinen vuosi Hindemithin syntymäkaupunki Hanau ja Hindemith-säätiö yhdessä. Kymmenentuhannen euron suuruinen palkinto luovutetaan Mustoselle marraskuussa.

Erityisen huomionosoituksen Mustonen on saanut venäläissäveltäjä Rodion Shtshedriniltä, joka on omistanut viidennen pianokonserttonsa hänelle.

Suomi-palkinto ja Pro Finlandia -mitali Olli Mustoselle myönnettiin 2003.

360-videolla Olli Mustonen työhuoneessaan.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin kuvittaja Lassi Rajamaa on Sibelius-Akatemian rehtori emeritus ja Rondo-lehden kuvakolumnisti.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva.
Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva. pilapiirrokset,Lassi Rajamaa

Lähteet ja linkit
Hannikainen, Päivi-Liisa: Olli Mustonen kirjassa Musiikkia ja musiikin taitajia Hällström-suvussa neljällä vuosisadalla. Petter ja Elisabet Hällströmin sukuseura ry. Bookwell Oy. Porvoo 2017.
Eskola, Kare: Prokofjev sopii edelleen Mustoselle – mutta siinä se. Yle Uudet levyt 22.9.2017.
Hautala, Harri: Olli Mustonen täyttää kesällä 50 – sitä ennen lavalle maailman vaikeimman konserton kanssa. Aamulehti 12.1.2017.
Kallionpää, Katri: Pojan syntymä innoitti säveltämään sinfonian. HS 20.1.2012.
Saulo – Korhonen – Henriksson: En päättänyt ikinä ryhtyä muusikoksi – musiikki valitsi minut. Yle 4.12.2017.
Sommar, Heidi: Nuori Olli Mustonen loisti Maj Lind -pianokilpailussa. Yle Elävä arkisto.
Tiikkaja, Samuli: Pianisti Olli Mustonen saa Saksassa suuren musiikkipalkinnon. HS 21.2.2019.
Olli Mustonen. Fazerin Konserttitoimisto.
Olli Mustonen. Music Finland.
Olli Mustonen. Schott-kustantamo.

Katso Elävässä arkistossa myös Olli Mustonen tulkitsi kaikki Beethovenin viisi pianokonserttoa