Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Musiikin syntymäpäiväkalenteri pääkuva

Säveltäjä Eero Hämeenniemi kohtasi Intiassa tsunamin – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Lassi Rajamaan piirros säveltäjä Eero Hämeenniemestä.
Lassi Rajamaan piirros säveltäjä Eero Hämeenniemestä. Lassi Rajamaan piirros säveltäjä Eero Hämeenniemestä. Kuva: Lassi Rajamaa Eero Hämeenniemi,Lassi Rajamaa

Säveltäjä Eero Hämeenniemellä on ollut jo vuosia tapana viettää joulunaika Etelä-Intiassa. Eero oli Chennaissa myös Tapaninpäivänä 2004 ja matkalla tapaamaan intialaista muusikkoystäväänsä, kun hyökyaaltoa pakeneva väkijoukko pysäytti hänet.

Huhtikuun 29. päivänä syntynyt Eero Hämeenniemi (s. 1951) kuuluu nykysäveltäjiemme eturiviin. Eeron Intia-innostus oli yleisesti tunnettu tosiasia suomalaisessa musiikkielämässä jo keväällä 2002, kun ehdotin säveltäjälle tv-henkilökuvaa.

Eerolla oli ollut jo pidemmän aikaa tapana viettää vähintään kuukausi vuodesta Etelä-Intiassa. Ilmaston kannalta suotuisin ajankohta oli vuodenvaihde, niinpä Eeron tiedettiin matkustavan Intiaan aina joulun aikaan.

Säveltäjä ja Intia-asiantuntija

Eero Hämeenniemi oli perehtynyt syvällisesti eteläintialaiseen karnaattiseen musiikkiin. Hänen omissa sävellyksissään oli havaittavissa intialaisia vaikutteita, ja hän oli mm. säveltänyt teoksen sinfoniaorkesterille ja intialaisille muusikoille.

Eeron matkat olivat suuntautuneet lähinnä Tamil Nadun osavaltion pääkaupunkiin Chennaihin, missä hän viihtyi parhaiten Mylaporen kaupunginosassa.

Vuosien varrella Eero oli ystävystynyt lukuisten karnaattisten muusikoiden kanssa. Hän oli sisällä paikallisessa kulttuurissa ja taiteessa, uskontojen maailmassa ja politiikassa, tapa- ja ruokakulttuurissa, siis koko eteläintialaisessa tavassa olla ja elää. Eero oli opiskellut vuosien varrella mm. tamilin kielen.

Ensimmäinen Intia-kirja

Eero suostui henkilökuvaan. Kun kysyin, oliko olemassa matkapäiväkirjoja tai Intia-muistiinpanoja, joita voisi hyödyntää käsikirjoituksen laadinnassa, vastaus oli, että ei.

Kun sitten ehdotin esimiehelleni Yleisradiossa tv-dokumenttia otsikolla Säveltäjä Eero Hämeenniemen Intia, se herätti heti myönteistä kiinnostusta.

Tapasimme kuvaussuunnittelun merkeissä puoli vuotta myöhemmin, ja Eero ilmoitti, että nyt sitä kaivattua Intia-tekstiä sitten olisi. Ajatus henkilökuvasta oli innostanut hänet kirjoittamaan Intia-kokemuksistaan, ja tuloksena oli, ei vähempää kuin, kirjan käsikirjoitus. Eero oli jättänyt käsikirjoituksen jo kustantajallekin. Käsikirjoitus osoittautui huomattavaksi avuksi henkilökuvan suunnittelussa.

Eeron ensimmäinen Intia-kirja, hulvattoman hauska Missä sade leikkii – matkalla eteläisessä Intiassa ehti painosta vielä vuonna 2004.

Kuvaukset

Henkilökuvan kuvaukset käynnistyivät säveltäjän kotikaupungissa Keravalla ja Helsingissä keväällä 2004. Olin kuvausryhmän kanssa paikalla mm. kun Radion sinfoniaorkesteri, kapellimestari Hannu Lintu ja alttoviulisti Tommi Aalto levyttivät Kulttuuritalolla Hämeenniemen alttokonserton.

Hämeenniemi, Eero: Alttoviulukonsertto. I Andante & II Adagio. RSO, joht. Hannu Lintu, sol. Tommi Aalto, altto.


Kesäkuussa olimme lentokentällä vastassa, kun Eeron intialainen muusikkoystävä Karaikkudi Mani yhtyeineen saapui konsertoimaan Suomeen.

Viimeiset kuvaukset tehtiin joulukuussa Chennaissa, minne Eero matkusti jälleen kuukaudeksi. Seurasimme säveltäjää viikon eri puolilla Chennaita; musiikkikoulussa, konserteissa, tanssiesityksissä, ravintoloissa, vierailulla Karaikkudi Manin luona, säveltämässä hotellihuoneessa, kävelemässä rannalla, kaikkialla.

Eero Hämeenniemi ravintolassa Tamil Nadun Chennaissa.
Eero jäähdyttää kahvia Mylapore Fine Arts -klubin puffetissa. Eero Hämeenniemi ravintolassa Tamil Nadun Chennaissa. Kuva: Eero Hämeenniemen albumi Eero Hämeenniemi

Samalla kun Eero oli kuvauskohde, hän oli mainio opas, joka piti hyvää huolta kuvausryhmästä vieraassa ympäristössä. Paikallisista tapahtumista pysyimme jyvällä, kun Eero käänsi meille ääneen tamilinkielistä sanomalehteä.

Tapaninpäivän aamu 2004

Kuvausryhmä palasi Suomeen, ja minä jäin vielä jouluksi Intiaan.

Asuin Woodlands-hotellissa, jossa Eerokin aina asui, ja jota hän suositteli kaikille, jotka kysyivät neuvoa majoituksesta. Woodlands-hotelli oli oikeammin viihtyisä puistoalue, jossa oli useita kerrostaloja, eteläintialaista kasvisruokaa tarjoavia ravintoloita ja pieni hindu-temppeli.

Tapaninpäivän aamuna nautin aamiaista Woodlandsin täydessä ravintolassa, kun tuntematon ranskalainen nuori mies tuli puhuttelemaan minua.

– Madame, oletteko tietoisia, että kadut ovat täynnä pakenevia ihmisiä? Kaikki kuulemma jättävät kaupungin kiireenkaupalla. Mereltä on nousemassa valtava aalto.

Hämmennyin, enkä oikein ymmärtänyt, mitä mies tarkoitti. Päätin mennä kysymään asiasta hotelliin vastaanotosta.

– Onko totta, että mereltä on nousemassa aalto ja että kaikki ihmiset pakenevat kaupungista?

– Kyllä rouva, mutta tilanne on jo ohi, vastaanottovirkailija sanoi tyynesti.

– Ohi?

– Kyllä rouva.

Palasin rauhoittavan tiedon kanssa takaisin aamiaispöytään.

Tekstiviestejä

Olin viettänyt joulun Keralassa, enkä ollut tavannut Eeroa vähään aikaan. Säveltäjää ei näkynyt aamiaisella, joten lähetin hänelle tekstiviestin, missä ilmoitin, että olin jälleen Chennaissa.

Eero vastasi tekstiviestillä saman tien. Hän kertoi olevansa keskellä väkijoukkoa, joka oli pakenemassa suurta vesimassaa ja pahoitteli, ettei ehtinyt nyt kirjoittaa pidemmin.

Jäin ihmettelemään Eeron viestiä. Jälleen en oikein käsittänyt.

Palasin hotellihuoneeseen ja vastaani tuli itkua vääntävä kerrospalvelija.

– Voi rouva, olen pahoillani, mutta huonettanne ei ole siivottu! Siivooja ei tullut töihin, koska hänen kotinsa rannalla on tuhoutunut.

Jotain outoa, pelottavaa oli tapahtunut.

Hengenpelastaja

Tunnin kuluttua Eero tuli Woodlandsiin.

Hän oli ollut menossa merenrannalle, muusikkoystävänsä Karaikkudi Manin talolle, kun riksamatka oli yllättäen pysähtynyt vastaan ryntäävään väkijoukkoon. Ihmiset pakenivat kauhuissaan mereltä nousevaa valtavaa aaltoa.

Eero oli käskenyt kuskia kääntämään riksan. Mopo lastattiin täyteen ihmisiä ja lähdettiin ajamaan takaisin sinne, mistä oli tultu.

He olivat palanneet kuljettajan kanssa vielä kahdesti hakemaan lisää ihmisiä turvaan. Joukossa oli vanhoja ihmisiä nääntymispisteessä, niin kuin sekin rouva, jonka Eero oli kaapannut syliinsä viime hetkellä ennen suistumista väkijoukon jalkoihin.

Tsunami

Avasimme television. Paikallisuutiset tiesivät kertoa jo tapahtuneesta maanjäristyksestä ja sitä seuranneesta tsunamista. Lähetyksessä esitettiin arvioita uhrien lukumäärästä. Luku nousi koko ajan rajusti.

Aloin epäillä, ettei kyse ollut vain paikallisesta luonnonmullistuksesta ja soitin Ylen uutistoimitukseen. Tapaninpäivän aamuna kello kuusi päivystysvuorossa vastasi ulkomaantoimittaja Sinikka Arteva. Hetken päästä radiouutisissa haastateltiin säveltäjä Eero Hämeenniemeä, tsunamin silminnäkijää Etelä-Intiassa.

Seuraavien päivien mittaan katastrofin laajuus alkoi selvitä. Intian valtameren merenalaisessa maanjäristyksessä syntyneet hyökyaallot tuhosivat valtavia alueita Kaakkois-Aasian rannikoilla. Eniten kärsivät Indonesia, Sri Lanka, Intia ja Thaimaa. Yli 200 000 ihmistä menetti henkensä ja miljoonat pakenivat kodeistaan. Kuolleiden joukossa oli joulua viettäneitä turisteja, mm. 179 suomalaista.

Toinen Intia-kirja

Tapaninpäivän aamusta 2004, tsunamin jälkeisistä päivistä ja katastrofiin liittyvistä ajatuksistaan Eero kertoi yksityiskohtaisesti toisessa Intia-kirjassaan Nousuilla etuajo-oikeus – Matkalla Etelä-Aasiassa vuonna 2005.

Myös Eeron henkilökuva valmistui ja nähtiin Yle TV 1:ssä huhtikuussa 2005.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin kuvittaja Lassi Rajamaa on Sibelius-Akatemian rehtori emeritus ja Rondo-lehden kuvakolumnisti.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva.
Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva. pilapiirrokset,Lassi Rajamaa

Lähteet ja linkit
Hämeenniemi, Eero: Missä sade leikkii. Matkalla eteläisessä Intiassa. Basam Books. Helsinki 2004.
Hämeenniemi, Eero: Norsuilla etuajo-oikeus. Matkalla Etelä-Asiassa. Basam Books. Helsinki 2005.
Hämeenniemi, Eero: Vierasbloggaaja. Matkasto Live.
Music Finland: Eero Hämeenniemi.
Tuomas-Kettunen, Jouko: Jokaisella pitäisi olla jokin hirveän vaivalloinen harrastus. Eero Hämeenniemen haastattelu. Helsingin Uutiset 24.11.2015.
Wikipedia: Eero Hämenniemi.

Katso ja kuuntele
Hämeenniemi, Eero: Winter calm and Summer storms. Radion sinfoniaorkesteri, joht. Osmo Vänskä, sol. Lilli Paasikivi, mezzosopraano. Musiikkitalo 14.12.2016.

Säveltäjä ja pianisti Eero Hämeenniemen ja ystävien klassinen improvisaatiotuokio Musiikkitalon yleisölämpiössä keskiviikkona 15.5.2013. Mukana viulisti Minna Pensola, sellisti Iida-Vilhelmiina Laine, saksofonisti ja klarinetisti Jouni Järvelä, basisti Sampo Lassila ja Sibelius-lukion kuorolaisia.

Kivelä, Satu (toim.): Sambar-kastike kuuluu intialaiseen ruokapöytään. Itämainen makumatka. Haastateltavana Eero Hämeenniemi. Yle Radio 1 13.8.2018.

Kantapöytä: Säveltäjänä Suomessa Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuonna. Säveltäjä Eero Hämeenniemi, puheenvuoro 20.5.2015.