Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Musiikin syntymäpäiväkalenteri pääkuva

Musiikin moniosaaja, säveltäjä ja kapellimestari Jaakko Kuusisto – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Lassi Rajamaan piirros säveltäjä ja kapellimestari Jaakko Kuusistosta.
"Feierlich und gemessen, ohne zu schleppen", Mahlerin 1.sinfonian kolmas osa, jonka teemana soi tuttu "Jaakko-kulta" Lassi Rajamaan piirros säveltäjä ja kapellimestari Jaakko Kuusistosta. Kuva: Lassi Rajamaa pilapiirrokset,Lassi Rajamaa

Tammikuun 17. päivänä syntynyt säveltäjä, kapellimestari ja viulisti Jaakko Kuusisto oli jo pelkästään titteileidenkin perusteella monipuolinen muusikko. Monipuolisen muusikon työn ohella hän osallistui moniin hallinnollisiin asiantuntijatehtäviin. – Jaakko Kuusisto menehtyi parantumattomaan aivokasvaimeen helmikuussa 2022.

Musiikki oli Jaakko Kuusistolle (17. tammikuuta 1974 Helsinki – 23. helmikuuta 2022 Oulu) luontainen ammatinvalinta. Muusikkosuvun lapsena hän kiinnostui soittimista jo nelivuotiaana ja viulutunnit hän aloitti 5-vuotiaana Itä-Helsingin musiikkiopistossa.

Sieltä opinnot veivät Sibelius-Akatemiaan ja Yhdysvaltoihin. Viulistin ura lähti vauhdikkaasti käyntiin viulukilpailujen kautta.

Kapellimestarina Jaakko Kuusisto on johtanut niin ulkomaisia kuin kotimaisia huippuorkestereita ja elokuussa 2018 hän sai kiinnityksen Kuopion orkesterin ylikapellimestariksi.

Yksi Jaakko Kuusiston merkittävistä hallinnollisista tehtävistä on ollut puheenjohtajuus VOS-asiantuntuntijaryhmässä, jonka tehtäväksi annettiin valmistella ehdotus kulttuurin valtionosuusjärjestelmän uudistamiseksi. Ehdotus valmistui loppuvuonna 2017.

Tärkeä Oulu

Jaakko Kuusisto on kolunnut Suomea ja hän on vaikuttanut monella paikkakunnalla. Ouluun hänellä on oma erityinen suhteensa, sillä hän on ollut Oulun Sinfonian päävierailijavuosina 2005-2009.

Hän on myös Oulun musiikkijuhlien taiteellinen johtaja. Tämän lisäksi hän on luovana asiantuntijana Oulu2026-hankkeessa, joka tähtää valmistelemaan Oulua Euroopan kulttuurikaupungiksi vuonna 2026.

Säveltävä kapellimestari

Jaakko Kuusiston säveltämistä on kuvattu hänen salaiseksi puutarhakseen. Säveltäminen sai alkunsa isän, Ilkka Kuusiston opastuksella jo kouluikäisenä ja sen opiskelu jatkui Sibelius-Akatemiassa Eero Hämeenniemen johdolla.

Salaisesta puutarhasta ei enää voi puhua. Jaakko Kuusiston sävellysluettelo on kunnioitettava ottaen vielä huomioon, mitä kaikkea muuta hän on tehnyt musiikin saralla.

Videolla Jaakko Kuusiston viulukonserton kantaesityksestä pieni näyte. Sinfonia Lahti, joht. Jaakko Kuusisto, Elina Vähälä, viulu.


Jaakko Kuusisto kertoo viulukonsertostaan Jaani Länsiön haastattelussa. Video 2012.

Jaakko Kuusistolta on kysytty, miten musiikkia luodaan ja mistä se uusi musiikki tulee?

– Nyt pitäisi varmaan selittää joku sellainen selitys, että näin unen yöllä, jossa enkelit soittivat...Mutta oikeasti en tiedä, mistä se tulee ja eri ihmisillä se tulee eri paikasta. On sellaisia kuten minä, jotka tarvitsevat sen soittimen siihen eteensä. Jotkut istuvat kirjoituspöydän ääreen ja rupeavat kirjoittamaan - kaikki soi päässä. Itselleni aloittaminen on aina tosi vaikeaa, silloin pitäisi keksiä joku hyvä motiivi ja olen sen suhteen aina todella kriittinen.

Kantaesitys Kansallisoopperassa

Kuusiston uusin sävellystyö ooppera Jää saa kantaesityksensä Suomen Kansallisoopperassa 25.1.2019. Ooppera pohjautuu Ulla-Lena Lundbergin vuonna 2012 samanimiseen Finlandia-palkittuun teokseen.

Keskustelut oopperan tilauksesta käynnistyivät oopperan taiteellisen johtajan Lilli Paasikiven kanssa vuonna 2016, kun Jaakko Kuusisto orkestroi ja johti Apocalyptican Eicca Toppisen ja Perttu Kivilaakson säveltämän oopperan Indigo.

Oopperan aihepiiristä hän kertoo innostuneensa heti, koska hän on itsekin viettänyt lapsuudessa paljon aikaa rannikolla.

Hyvä yhteensattuma on myös se, että Jaakko Kuusisto vietti sapattivuoden Utön saarella eli Lundbergin romaanin elinpiiri, meri ja elämä saaristossa on hänelle tuttua kaikkina vuodenaikoina.

Jää kertoo tarinan nuoresta papista ja hänen perheestään, jotka asettuvat saarelle sotien jälkeen. Jään pettävyydestä varoitellaan uusille tulokkaille, mutta viesti ei aivan mene perille. Ooppera Jää nähdään Yle Areenassa 5. maaliskuuta.

Lue Jaakko Kuusiston veljen viulisti Pekka Kuusiston syntymäpäivätarina 7. lokakuuta.

Lue Jaakko Kuusiston isän säveltäjä Ilkka Kuusiston syntymäpäivätarina 26. huhtikuuta.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin kuvittaja Lassi Rajamaa on Sibelius-Akatemian rehtori emeritus ja Rondo-lehden kuvakolumnisti.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva.
Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva. pilapiirrokset,Lassi Rajamaa

Lähteet ja linkit

Jaakko Kuusisto. Jaakko Kuusiston kotisivu.
Suomen Kansallisoopperan esittely oopperasta Jää.
Haapakoski – Heino – Huttunen – Lampila – Maasalo: Suomen musiikin historia. Esittävä säveltaide. WSOY. Jyväskylä 2002.
Pirinen, Aija: Kuopion kaupunginorkesteri siirtyy Jaakko Kuusiston aikaan, 2018
Honkanen, Anne: Lahtelainen Jaakko Kuusisto sai tilauksen, josta säveltäjän työt eivät parane, 2017
Jokimies, Paula: Kvartttiteoria: Jaakko Kuusisto: Musiikissa on jotain selittämätöntä. Radio-ohjelma 2018. Ohjelmasarjaan liittyvä artikkeli.
Jaakko Kuusisto korvaa Kari-Pekka Toivosen Oulu2026-hankeessa, 2018
Kultakuume: Sivistysvaltio tarjoaa kulttuuria kaikille - kansalaisilla on oikeus henkiseen hyvinvointiin. Jaakko Kuusisto keskustelussa mukana VOS-työryhmän (Valtionosuusjärjestelmätyöryhmän) puheenjohtajan ominaisuudessa. Audio 2017.
Jaakko Kuusisto ja Perttu Kivilaakso Riikka Holopaisen haastattelussa oopperasta Indigo. Video 2016.
Jussi Chydenius (toim.) Sukuvika: Merelliset muusikot - Ilkka ja Jaakko Kuusisto. Audio 2014.


Toimittaja Outi Paananen haastattelee Jaakko Kuusistoa fagottikonserton teosesittelyssä. Video 2017.

Elävä arkisto: Viuluviikari-ilmiö innoitti tv-katsojatkin musiikin maailmaan. Jaakko ja Pekka Kuusisto olivat monessa Viuluviikari-jaksossa mukana.