Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Musiikin syntymäpäiväkalenteri pääkuva

Forten ja pianon taitaja, pianisti Tuija Hakkila – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Lassi Rajamaan piirros pianisti Tuija Hakkilasta.
"Sormijärjestykseni sulkeutuu suosioon." Lassi Rajamaan piirros pianisti Tuija Hakkilasta. Kuva: Lassi Rajamaa Tuija Hakkila-Helasvuo,pilapiirrokset,Lassi Rajamaa

Tammikuun 16. päivänä syntynyt pianisti Tuija Hakkila-Helasvuo on soittaja, jonka kädet käyvät yhtä hyvin modernin pianon kuin historiallisen fortepianonkin koskettimilla.

Ylioppilaskirjoitusten jälkeen Tuija Hakkila (s. 16. tammikuuta 1959 Hämeenlinna) ei vielä osannut valita alaansa, vaan aloitti musiikin rinnalla myös lääketieteen opinnot. Musiikki vei kuitenkin voiton.

Sibelius-Akatemiassa Liisa Pohjolan ja Eero Heinosen opetuksessa Tuija Hakkila suoritti muutamassa vuodessa pianon diplomitutkinnon.

Enteellinen ensikonsertti

Pianodiplomin jälkeen Hakkila piti ensikonsertin.

– Vahva talentti – ja lisäksi yksi niistä harvinaisista, jotka kallistuvat Mozartiin päin!, kirjoitti konsertin kriitikko Erik Tawaststjerna Helsingin Sanomissa.

Arvio oli enteellinen. Ensikonsertin aikoihin Hakkila oli kiinnostunut vanhoista, niin kutsutuista periodi-instrumenteista ja hankkinut itselleen ensimmäisen oman fortepianon. Myöhemmin Hakkila esitti ja levytti koko Mozartin sonaattituotannon, juuri fortepianolla.

Periodisoittimista tiukkaan modernismiin

Tuija Hakkila on onnistunut poikkeuksellisella tavalla yhdistämään muusikon urallaan sekä vanhan että uuden musiikin, modernin pianon ja vanhan soittimen fortepianon.

Pariisissa Hakkila opiskeli pianonsoittoa Jacques Rouvier'n ja Theodor Paraskivescon ja nykymusiikkia Claude Helfferin johdolla, Yhdysvalloissa fortepianoa ja vanhoja tyylejä Malcom Bilsonin johdolla.

Konserttilavoilla koti- ja ulkomailla Tuija Hakkila on ollut tuttu näky molempien instrumenttien takana, sekä sooloesiintyjänä että erilaisissa kokoonpanoissa, yhtä hyvin liedin kuin kamarimusiikin parissa. Hänen tulkinnoissaan yhdistyvät älykkyys ja tunneherkkyys.

Myös levytyksissä hän on molempien instrumenttien suvereeni taitaja. Esimerkiksi Anssi Karttusen kanssa on syntynyt sekä Beethovenia sellolla ja fortepianolla, että nykymusiikkia sellolla ja pianolla.

Hakkila esiintyy ja levyttää myös huilistipuolisonsa Mikael Helasvuon kanssa.

Syntymäkaupungissaan Hämeenlinnassa Tuija Hakkila on toiminut Musiikkia linnassa -vanhan musiikin festivaalin taiteellisena johtajana sen alkuvuosina.

Musiikin tohtori ja professori

Musiikin tohtoriksi Tuija Hakkila väitteli 2005. Pianonsoittoa hän on opettanut Sibelius-Akatemiassa 1980-luvun lopulta lähtien. Nykyisin hän opettaa pianon lisäksi fortepianoa ja pitää seminaareja esityskäytännöistä ja esittämisen problematiikasta.

Pianomusiikin professorin tehtävää Hakkila on hoitanut määräaikaisesti vuodesta 2014. Tuija Hakkilan professuuri on päätetty vakinaistaa 1. elokuuta 2019 alkaen.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin kuvittaja Lassi Rajamaa on Sibelius-Akatemian rehtori emeritus ja Rondo-lehden kuvakolumnisti.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva.
Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva. pilapiirrokset,Lassi Rajamaa

Lähteet ja linkit
Haapakoski – Heino – Huttunen – Lampila – Maasalo: Suomen musiikin historia. Esittävä säveltaide. WSOY. Jyväskylä 2002.
Kotisivut Tuija Hakkila, pianist
Uutinen Tuija Hakkila Sibelius-Akatemian vakinaiseksi pianomusiikin professoriksi
Wikipedia Fortepiano
Wikipedia Tuija Hakkila-Helasvuo