Hyppää pääsisältöön

Oppiminen

Mediataitosisältöjä Ylellä - tutustu monipuoliseen tarjontaan

Päivitetty 26.01.2024 21:52.
Ohjelmakuvia
Kuva: Annukka Palmén-Väisänen / Yle

Ylellä on paljon mediataitoja harjoittavia sisältöjä erilaisiin elämänvaiheisiin. Tervetuloa tutustumaan Ylen monipuolisiin mediakasvatussisältöihin!

Yle Oppiminen tarjoaa kattavasti tietoa ja oppimateriaaleja kaikenikäisille, tuoden uusia näkökulmia ja ajankohtaisia teemoja osaksi oppimista.

Yle Uutisluokka taas on nuorten mediakasvatustoimintaa, joka tarjoaa työkalut tiedonhankintaan, lähdekritiikkiin ja mediataitoihin. Yle Triplet on suoraan opettajille tarkoitettu mediakasvatuksen työkalu, jonka tuoreet uutisvideot päivittävät kaikkien aineiden opetusta.

Pikku Kakkosen ja Galaxin sisällöt puolestaan tarjoavat lapsille ja nuorille turvallisen ja innostavan ympäristön tutustua mediaan ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Nämä ohjelmat rohkaisevat lapsia ja nuoria olemaan aktiivisia ja luovia mediankäyttäjiä.

Tule mukaan löytämään, oppimaan ja ihmettelemään!

Kuvakaappaus Mysteerijuna-pakohuonepelistä. Graafinen kuva.
Kuva: Yle / Mikko Lehtola

Mysteerijuna - pakopeli kiskoilla

Yle Oppimisen uusi seikkailupeli tutustuttaa koululaiset koodaamisen saloihin jännittävän pakopelin avulla.

Seikkailu alkaa, kun pelaaja huomaa jääneensä jumiin raiteilla kiitävän junan viimeiseen vaunuun. Hänen on onnistuttava ratkomaan erilaisia koodaustehtäviä päästäkseen veturiin, jossa junan voi pysäyttää.

Peli on tarkoitettu 11–16-vuotiaille, mutta se tarjoaa mielenkiintoisen matkan myös sitä vanhemmille. Peli toimii selaimessa eli sitä varten ei tarvitse ladata erillistä sovellusta.

Pelin oheen on rakennettu noin viiden oppitunnin materiaalipaketti, jonka avulla opettajat voivat käydä oppilaiden kanssa läpi koodaamisen periaatteita.

Mysteerijuna-peli suomeksi

Peliä pystyy pelaamaan suomen lisäksi myös ruotsiksi, saameksi ja englanniksi.
Mysterietåget - ett rymningsspel på skenor
Mysteratoga - báhtaranspeallu ruovdemáđija alde
Mystery train – an escape game on tracks

Oppimispaketti

Toimittaja Pyry Vaismaa katsoo kameraan, ja kuvassa on teksti älyä tekoälyä.
Kuva: Jade Lönnqvist / Yle

Älyä tekoälyä!

Tekoälystä kohistaan kaikkialla, mutta mistä tekoälyssä oikeastaan on kyse? Miten se vaikuttaa tavallisen ihmisen elämään ja tulevaisuuteen? Mitä kaikkien kannattaisi tietää tekoälystä?

Yle Oppimisen ja Yle Uutisluokan yhdessä tekemä tekoälykokonaisuus tarjoilee tekoälyn perusteita helposti sulatettavassa muodossa: videoina, teksteinä, testeinä ja tehtävinä. Osa tehtävistä on suunniteltu erityisesti koulukäyttöön.

Tavoitteena on avata tekoälyyn liittyviä ydinajatuksia, ei niinkään esitellä jatkuvasti muuttuvia uusia trendejä ja sovelluksia.

Kokonaisuudessa käsitellään mm. seuraavia näkökulmia:

  • Tekoälyn perusteet ja logiikka

  • Tekoälyyn liittyvä medialukutaito

  • Tekoäly ja eettiset kysymykset

Älyä tekoälyä -kokonaisuus on suunniteltu kaikille tekoälystä kiinnostuneille, jotka eivät ole vielä syvällä aihepiirissä. Se pyrkii herättelemään myös niitä, joiden mielestä tekoälyasiat tuntuvat etäisiltä.

Älyä tekoälyä -kokonaisuus

Tehtäväpaketti opetuskäyttöön

Trollibunkkeri-pakohuoneen logo
Kuva: Mikko Lehtola, Yle

Trollibunkkeri-mediataitopelissä ollaan valeuutisten jäljillä

Trollibunkkeri-pakohuonepeli yhdistää seikkailun ja mediakasvatuksen. Pelissä käyttäjä joutuu lukituksi trollitehtailijan taloon. Hänen pitää päästä ulos talosta suorittamalla tehtäviä, joista valtaosa liittyy mediataitoihin. Pelin tehtävissä ovat esillä seuraavat aihealueet: trolliprofiilit, valeuutiset, kuvamanipulaatiot, kuvan rajaaminen ja huijaussähköpostit.

Peli on suunniteltu 11–16-vuotiaille, ja sen pelaamiseen menee n. 20–60 minuuttia. Peliä voi pelata kännykällä ja tietokoneella eikä sitä varten tarvitse ladata erillistä sovellusta.

Trollibunkkeri-peli suomeksi

Trollibunkkeri-peli ruotsiksi

Trollibunkkeri-peli englanniksi

Toimittaja Johanna Vehkoo erkioislähikuva silmistä.
Kuva: Yle/Mikko Lehtola

Valheenpaljastaja

Maailma on täynnä harhaanjohtavaa tietoa, disinformaatiota, propagandaa ja valeuutisia. Toimittaja Johanna Vehkoon sarja Valheenpaljastaja selvittää, mistä siinä kaikessa on kyse. Kokonaisuuteen liittyy myös koululaisille suunnattu tehtäväpaketti.

Valheenpaljastaja-kokonaisuus

Salaliittoteorioita käsittelevä podcast

Yleisiä harhaluuloja käsittelevä podcast

Video ja tehtäväpaketti opetuskäyttöön

Julia Thurén vihan valtatiellä - sarjan pääkuvassa Julia on keltainen sadetakkipäällä myrskyssä, joka tulee kännykän näytöltä.
Kuva: Ilmari Fabritius / Yle, Mikko Lehtola / Yle

Julia Thurén vihan valtatiellä

Mikä saa meidät fiksut ihmiset muuttumaan verkossa hirviöiksi? Toimittaja ja tietokirjailija Julia Thurén tekee tutkimusmatkan ihmismielen syövereihin. Millaiset mekanismit meitä ohjaavat? Mitä yhteiskunnallisia seurauksia ikävällä verkkokeskustelulla voi olla?

Kolme alle 10 minuutin videota avaavat asiaa tieteeseen nojaten.

Videoihin liittyvä tehtäväpaketti kouluille.

Tietoturva-asiantuntija ja valkokaulushakkeri Laura Kankaala sekä GDPR-teksti.
Kuva: Laura Kankaala, Mikko Lehtola / Yle

Hakkerin tietoiskut

Laura Kankaala on tietoturvan asiantuntija ja nettirikollisia paljastava ”hyvishakkeri”. Hän avaa lyhyillä videolla jokaisen netinkäyttäjän kohtaamia tietoturvan haasteita ja ilmiöitä.

Yle Triplet-videoita.

Yle Triplet

Yle Tripletiin julkaistaan joka koulupäivä kolme uutisvideota. Aiheet kumpuavat sekä päivänpolttavista uutisista että ajankohtaisista ilmiöistä lasten ja nuorten maailmasta. Kirjautunut käyttäjä voi hyödyntää jokaiseen videoon laaditut tehtäväpaketit kysymyksineen ja visoineen.

Yle Triplet on kehitetty opettajille, jotka haluavat käyttää ajankohtaisia aiheita opetuksessa ja parantaa oppilaidensa medialukutaitoa. Palvelulla on jo tuhansia käyttäjiä ympäri Suomen ja liki 5000 videon katalogi on kerännyt yli 3 miljoonaa katselukertaa. Liity mukaan inspiroituneiden opettajien joukkoon!

Mikä parasta, Yle Triplet -palvelu on täysin maksuton! Voit tutustua laajaan videotarjontaamme vaikka heti, ilman tunnuksia. Tervetuloa osoitteeseen www.yle.fi/triplet.

Uutisluokkalaiset katsovat kännykästä tekemäänsä verkkojuttua yhdessä Ylen toimittajan kanssa.
Kuva: Miikka Varila / Yle

Yle Uutisluokka

Yle Uutisluokassa nuoret oppivat tekemään uutisia itse!

Nuoret pääsevät oppimaan Uutisluokassa miten uutinen syntyy. He tuottavat sisältöjä itse ideoimistaan aiheista Ylen journalistien auttaessa uutiskummeina. Uutiskummin johdolla pohditaan myös ajankohtaisia mediakasvatuskysymyksiä.

Yle Uutisluokan tavoitteena on parantaa nuorten medialukutaitoa ja lisätä kiinnostusta yhteiskuntaa ja ajankohtaisia asioita kohtaan.

Uutisluokka huipentuu keväisin Uutisluokan viikkoon, jolloin nuoret ja nuorten uutiset näkyvät ja kuuluvat Ylen kanavilla ja verkossa. Uutisluokan toimintaa on tarjolla myös ruotsiksi – kom med i Nyhetsskolan!

Uutisluokka tarjoaa opettajille myös kattavan materiaalipaketin mediakasvatustunneille. Siihen pääset tutustumaan täältä!

Yle Mixin juontajat.

Yle Mix

Yle Mix – uutisia lapsille on videopalvelu kouluikäisille. Puhelinkiellot, pelaaminen, kiusaaminen, ilmastoteot, Ukraina, kouluruoka… Toimittajat Kiia Keskikylä, Jasmin Beloued ja Pyry Vaismaa tutustuvat kaikenkokoisiin uutisilmiöihin ja selittävät niitä luotettavasti – iloa ja toivoa unohtamatta.

Yle Mix julkaisee pitkän videon joka keskiviikko, ja lyhyitä uutisvideoita lähes joka arkipäivä. Videot soveltuvat esimerkiksi oppitunneilla keskustelunavauksiksi. Mixin löydät Yle Areenasta, YouTubesta, TikTokista ja Instagramista.

Yle Mixin videot löytyvät Areenasta tämän linkin kautta!

Pikku Kakkonen

Botti ja Reppu-Heppu katsovat toisiaan ja pitävät käsissään tablettia ja kännykkää.
Kuva: Pikku Kakkonen / Yle

Reppu-Heppu ja Botti median mestareina

Reppu-Hepun ja Botin uusi seikkailu vie lapset median vauhdikkaisiin pyörteisiin, joissa kohdataan monenlaisia tunteita, tilanteita ja tarinoita.

Reppu-Heppu ja Botti median mestareina - Toista Yle Areenassa

Sarjan tavoitteena on houkutella katsojaa pohtimaan medialukutaitoon liittyviä haasteita, tarjota niiden selvittämiseen yksinkertaisia vinkkejä ja innostaa vastuulliseen monipuolisen median käyttöön ja tuottamiseen sekä luovaan kokeilemiseen. Sarjan jokaisessa jaksossa on mukana toimintavinkki, joka aktivoi katsojaa mediaan liittyvien tehtävien tekemiseen. Lisäksi Reppu-Hepun ohjelmiin liittyy viisi uutta, varhaiskasvatukseen suunnattua toimintatuokiota.

Reppu-Heppu ja Botti median mestareina -sarjan on käsikirjoittanut Jari Mäkipää. Rooleissa ovat Jaakko Loukkola (Reppu-Heppu) ja Anna Ackerman (Botti). Faktantarkistajana on toiminut mediakasvatuksen asiantuntija Johanna Sommers-Piiroinen. Sarjan on ohjannut Ville Mononen ja tuottanut Tiiu Päivärinta (Yle Lapset).

Pikku Kakkosen mediataitoviikko: Reppu-Hepun toimintavinkit

Eskari-tekstin ympärillä on Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen graafisia hahmoja. Tausta on tummansininen.
Kuva: Pikku Kakkonen / Yle

Pikku Kakkosen Eskari -sovellus

Pikku Kakkosen Eskari -sovellus on suunniteltu esiopetusikäisille lapsille ja se tarjoaa sisältöjä erilaisiin esi- ja alkuopetuksessa eteen tuleviin aiheisiin. Sovellus on suunniteltu yhteistyössä eri alojen ammattilaisten ja pedagogien kanssa.

Pikku Kakkosen Eskari -sovellus on maksuton ja se on ladattavissa Google Playsta ja App Storesta.

Galaxi

Paperinukkeanimaatiohahmot Galaxin juontajista Aaronista ja Emmasta istuvat elokuvateatterissa, valkokankaalla pyörii kauhuelokuva jossa piirretty muumio jahtaa piirroshahmo-Aaronia.
Kuva: Galaxi

Eilinen oli leffa -kirjoituskilpailu

Onko sinulle tapahtunut joskus jotain, joka tuntui kuin se olisi ollut elokuvaa? Onko päiväsi ollut yhtä uskomaton kuin sarja elokuvakohtauksia?

Galaxin tuleva elokuvakasvatuksellinen kreisianimaatiosarja Eilinen oli leffa opettaa katsojalleen elokuvan lukutaitoa ja elokuvagenreille tyypillisiä piirteitä. Kirjoituskilpailussa galaxilaiset keräävät katsojilta tarinoita, joita sarjan käsikirjoittaja käyttää ideapankkina eri elokuvatyylien kertomuksissa. Tarinat voivat kummuta mielikuvituksesta tai pohjautua oikeisiin tapahtumiin. Niitä käytetään anonyymisti, eli kirjoittajaa ei voi tunnistaa.

Muista myös nämä!

Tunnista luotettava uutinen - kysy nämä 7 kysymystä

Näin aloitat uutisjuttujen tekemisen

Opettaja: näillä ohjeilla teet hyvän videon – katso Yle Uutisluokan opetusvideot

Yle Uutisluokan oppituntipaketti

Testaa, millainen on sinun digijalanjälkesi

Tunnista yleisimmät argumentaatiovirheet

Näin propaganda leviää

Suomessa on sananvapaus - mutta mitä se tarkoittaa?

Yle.fi/lapset: Lisää lastenohjelmista aikuisille

Varhaiskasvattajille: Pikku Kakkosen vinkkejä ja ideoita varhaiskasvattajille

Varhaiskasvattajille: Mediakasvatusvinkit

Pikku Kakkosen mediataitoviikko: Tuomon ja Heikin medialeikit

Video: Internet haluaa tietää sinusta kaiken - miksi sen pitäisi kiinnostaa?

Mikä on deepfake-video, valeuutinen tai Trollitehdas-peli? Yle Uutisluokan videot ja tehtävät auttavat tunnistamaan verkon ansat

Mikä on valeuutinen, somekupla tai trollitehdas? Yle Uutisluokan videot ja tehtävät auttavat tunnistamaan verkon ansat

Tekoäly tulee myös kouluihin – nappaa tästä vinkit opetukseen

Trollitehdas

Mediakasvatusta Ylellä ruotsiksi

Nyhetskolan

Vetamix - Kunskap för alla

AI vadå? Artificiell intelligens kan snart vara lika viktig för oss som elektricitet och internet och vi noterar den först när den inte fungerar

Känns dagens medieverklighet förbryllande? Se videon och lär dig åtta viktiga punkter för att inte gå i fällan

Trollbunkern på svenska

Mysterietåget - ett rymningsspel på skenor

Pysy kartalla Ylen oppimissisällöistä ja tilaa Yle Oppimisen uutiskirje!

Jos olet opettaja, voit liittyä myös Ylen oppimissisältöjä kouluille -Facebook-ryhmään.