Hyppää pääsisältöön

Luonto

Tällainen on sääksipari Miila ja Penna – pariskunta on pitänyt yhtä jo vuosia

Sääksen pesä ja kaksi sääkseä
Kuvateksti Miila ja Penna ovat kovia sisustamaan. Ne rakentavat upean pesän ja tilkitsevät sitä ruohomättäillä pitkälle kesää.
Kuva: Vesa Hyyryläinen

Sääksipari Miilan ja Pennan pesintää voi seurata suorassa lähetyksessä Yle Areenasta.

Paltamolainen sääksipariskunta Miila ja Penna ovat vanha pari. Ne ovat pesineet samassa pesässä todistetusti jo vuodesta 2016. Voi olla mahdollista, että ne ovat asuttaneet pesää jo aiemmin, mutta sitä emme varmuudella tiedä.

Miila on vanha sääksi ja se täyttää tänä vuonna 18 vuotta. Penna-koiraan ikä on arvoitus, sillä sitä ei ole saatu kiinni rengastamista varten. Se kuitenkin tiedetään, että Penna on syntynyt ennen vuotta 2014.

Kun sääksipari saapuu pesälle, ne laittavat ensin pesän asuinkuntoon. Penna on ahkera rakentaja: se rakensi viime kesänä monen kymmenen sentin korkuisen pesän vuorokaudessa. Vaikuttaa myös siltä, että pariskunta tykkää sisustamisesta. Pitkälle kesään ne rahtaavat pesälle oksia sekä jäkälä- ja ruohomättäitä, joilla ne kohentelevat ja tilkitsevät pesäänsä.

sääksi
Kuvateksti Penna on ahkera rakentaja. Viime keväänä se rakensi puolen metrin korkuisen pesän yhdessä päivässä.
Kuva: Vesa Hyyryläinen

Miilan ja Pennan pesällä on ollut joka kevät draamaa. Joinain kesinä vieras sääksipari valtaa pesän ennen kuin Miila ja Penna ehtivät paikalle. Tänä keväänä paikalle saapui muuttohaukkapari, joka kävi useana päivänä vierailulla pesällä. Jos haukkapari päättää pesiä pesällä, Miilan ja Pennan on etsittävä uusi pesäpaikka, sillä muuttohaukka on niille liian ärhäkkä vastus.

Viime keväänä Miila saapui pesälle muutama päivä ennen Pennaa. Muut koiraat näkivät tilaisuutensa tulleen ja parittelivat Miilan kanssa ennen Pennan paikalle ilmestymistä.

Penna on ärhäkkä lintu, eikä se luovu Miilasta ilman tappelua. Kun Penna saapui pesälle, muut koiraat saivat lähteä ja lujaa. Se paritteli Miilan kanssa monta kertaa päivässä. Emme kuitenkaan tiedä olivatko viime kesän poikaset Pennan vai jonkun muun koiraan jälkeläisiä.

sääksi
Kuvateksti Viime keväänä Miilan luona kävi toinen koiras ennen Pennan saapumista. Vierailijan tunnistaa sen renkaasta jalassa.
Kuva: Vesa Hyyryläinen

Miila munii toukokuussa ja hautoo munat. Penna käy kalastamassa Miilalle ruokaa ja pitää munat lämpiminä sillä välin, kun Miila syö. Haudonta-aika on staattista ja Miila nököttää munien päällä hievahtamatta. Haudonta voi olla myös vaarallista, sillä hautova Miila on petolinnuille helppo saalis.

Poikaset kuoriutuvat kesäkuussa ja silloin vanhemmille tulee kiire. Miila ja Penna kalastavat poikasilleen ruokaa kiihtyvällä tahdilla. Kilpailu ruuasta on kova, ja ahneet vievät voiton. Joskus käy niin, että nuorin poikanen jää isompien jalkoihin ja näivettyy ruuanpuutteeseen. Näin on käynyt Miilan ja Pennankin pesällä vuonna 2019 ja 2022.

sääksi
Kuvateksti Vuonna 2016 syntyneet Miilan ja Pennan poikaset, Reeta, Ulpu ja Valma.
Kuva: Vesa Hyyryläinen

Heinäkuun lopulla poikasilla alkaa ns. ”helikopterivaihe”. Silloin ne alkavat harjoitella lentämistä. Poikaset hyppivät pesässä jopa metrin korkeuteen ja räpyttelevät siipiään. Lentämään poikaset oppivat noin kahden kuukauden ikäisinä, mutta käyvät senkin jälkeen pesällä syömässä.

Miila lähtee takaisin talvehtimisalueelle jo elokuussa, mutta Penna jää vielä kuukaudeksi ruokkimaan poikasia. Lopulta Pennakin lähtee ja viimeistään silloin poikasten on kokeiltava omia siipiään.

Asiantuntijana artikkeliin on haastateltu Sääksisäätiön Vesa Hyyryläistä.

Miilan ja Pennan pesintää seuraava Pesälive on osa Muuttolintujen kevät -kokonaisuutta, joka huipentuu juhlalähetykseen TV1:ssä 10. toukokuuta klo 19–20.30. Lisää tietoa lintujen kevätmuutosta löydät osoitteesta yle.fi/luonto

Muuttolintujen kevät -logo
Kuva: Miia Anttila / Yle