Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa

Joululoman viraalivideo teki Inari Fernándezista sometähden, joka lopulta uupui jatkuvan tubettamisen armottomuuteen

Vuodelta 2022
Inari Fernandez kantaa puita talonsa edustalla Sodankylässä
Kuva: Inari Fernandez

Miten uskaltaa hypätä yrittäjäksi turvallisesta työpaikasta? Somevaikuttaja, tarinankertoja Inari Fernándezin tapauksessa loikkaan tarvittiin paitsi rohkeutta myös syvällinen oivallus elämästä.

Kuusi kuvaa-ohjelmassa Inari fernández kuvailee yhdeksi elämänsä käännekohdaksi hyvän ystävän sairastumiseen liittyvää tilannetta, missä hän tajusi elämän rajallisuuden. Tämä sai Inarin muuttamaan omaa elämäntyyliä ”sitkun”-elämästä ”nytkun”-elämään.

Hän irtisanoutui työstään YleX:llä loppuvuodesta 2017, vailla tietoa tulevasta. Sovittuna oli muutamia sisällöntuotantoon ja markkinointiviestintään liittyviä töitä, joista saisi palkkaa pariksi kuukaudeksi.

inari kippistää.
Kuvateksti Inari 2017 Ylen pikkujouluissa, irtisanomispäätöksen tehneenä.
Kuva: Inari Fernandez

Yksi video muutti kaiken

Ennen mökille joulunviettoon lähtöä Inari julkaisi uuden videon harrastuksena pitämälleen Äidin puheenvuoro-youtubekanavalleen, jolle oli vuodessa kerääntynyt noin 500 tilaajaa. Videon teema oli, että lapset saavat päättää kaiken mitä tehdään. Vastaavia videoita ei tuolloin vielä ollutkaan. Joululoman aikana Inari piti vapaata sosiaalisesta mediasta ja vasta kotiin palatessa hänelle valkeni mitä oli tapahtunut. Hänen tubekanavansa oli räjähtänyt. Kanavalla oli yhtäkkiä 15 000 tilaajaa ja kyseisellä Lapset saa päättää kaiken-videolla oli 150 000 katselua.

— Siitä lähti mun kanavan nousu, hän toteaa. Yhteistyökumppanit alkoivat ottaa yhteyttä ja Fernández huomasi tubekanavan tekemisen olevan hänen uusi työnsä.

perhe Fernandez Sodankylän kodillaan
Kuvateksti Sodankylässä sijaitseva koti Villa Fernández ja koko perhe.
Kuva: Inari Fernandez

YouTube vei mehut

Viidessä vuodessa pelkästään Lapset saa päättää-videolle on kertynyt melkein puoli miljoonaa katselua ja tilaajia Fernándezin kanavalla on noin 77 000. YouTube osoittautui kuitenkin raskaaksi, sillä se ilmoitti koko ajan videoiden menestymisestä ja mitä pitäisi tehdä paremmin. Hän oli luonut menestyvän kanavan, jonka pyörittäminen vei kaiken ajan ja energian. Tilaajat odottivat minuutin tarkkuudella uuden videon ilmestymistä. Nykyisin Inari pitää tubettamisesta taukoa ja keskittyy muuhun.

Biletoppi vaihtui pilkkihaalareihin

Myös Sodankylän kunta oli huomannut tubettavan äidin ja pyysi hänet perheineen Vaihtovuosi Lapissa -kampanjaan. Vuoden mittaisen pestin jälkeen Inari koki, että paluuta Helsingin sykkeeseen ei enää ollut. Espanjalainen aviomies ei heti sulattanut Lappiin jäämistä, mutta korona-aikana iso talo ja luonto tarjoi eri tavalla mahdollisuuksia hyvään elämään. Yhteenhitsautunut perhe päätti antaa pohjoiselle pidemmän mahdollisuuden.

Käppyrämänty suolla.
Kuvateksti Käppyrämännyn äärellä Inari on saanut tukea, turvaa ja oivalluksia elämästä.
Kuva: Inari Fernandez

Hyppy tuntemattomaan

Muutto Lappiin olisi voinut jäädä tekemättä ilman huonoa saksankielen taitoa ja tarmokasta äitiä. Inari sai koulussa ehdot saksasta ja ehtolaisen äiti päätti lähettää tyttärensä kesäksi Saksaan aupairiksi. Inarin käytös aiheutti paheksuntaa syvästi katolilaisessa perheessä, mutta kesän päätteeksi löytyi uusi rakastava perhe. Ja lopputuloksena Inari oppi Saksaa ja ihastui maahan, johon hän palasi myöhemmin.

Inari lähetettiin teininä Saksaan Au pairiksi.
Kuvateksti Inari lähetettiin teininä Saksaan opettelemaan kieltä Au pairina. Kokemus oli mullistava, vaikka alkuun hyvin hankala. Inari palasi vielä vaihto-oppilaaksi ja opiskelemaan Saksaan.
Kuva: Inari Fernandez

Ulkomaille lähtö oli teini-ikäiselle Inarille helpotus, koska suhde äitiin oli vaikea. Äidin ja tyttären välit pysyivät viileinä useita vuosia. Kesti pitkään ennen kuin Inari pystyi irrottamaan menneestä ja luomaan uuden lämpimän suhteen äitiinsä.

Inari halaa äitiään.
Kuvateksti Äitisuhde on Inarilla ollut vaikea, mutta he löysivät yhteyden vuosikymmenten jälkeen. Nykyisin äiti on yksi hänen parhaita kavereita.
Kuva: Inari Fernandez

Inarin elämä jatkuu pienessä Vuojärven kylässä Sodankylässä. Samassa talossa, jonka Fernándezien perhe vuokrasi kampanjavuotensa ajaksi. Nyt tämä suomalais-espanjalainen pariskunta remontoi vanhaa taloa. Kuusi kuvaa -ohjelman ”kuudes kuva” se, jota ei vielä ole otettu, voisi Inarin mielestä olla Villa Fernándezin pirtistä. Inarin haaveissa on pieni retriittinomainen paikka Lapin hiljaisuuden keskellä.

Kuusi kuvaa somevaikuttaja-tarinankertoja Inari Fernándezin elämästä

44:21