Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa

Isä herätti toimittaja-kirjailija Raija Pellin kiinnostuksen kirjallisuuteen, mytologiaan ja luontoon: ”Elin lapsena sanojen maailmassa”

Vuodelta 2023
Päivitetty 19.01.2023 11:29.
Raija Pelli kirjansa Harhaanjohtajat kanssa.
Kuvateksti Raija Pellin ensimmäinen teos yhdessä Terho Miettisen kanssa oli Harhaanjohtaat - vahvassa uskossa.
Kuva: Raija Pellin kotialbumi

Toimittaja Raija Pelli loi pitkän uran televisiossa rikoksia käsittelevän Poliisi-tv:n keulakuvana ja tuottajana. Harva tietää, että alunperin hän opiskeli kirjallisuutta ja haaveili kulttuuritoimittajan ammatista.

Kuuntele Kuusi kuvaa Raija Pelli -ohjelma Yle Areenasta

Televisiota 1990-luvulla seuranneelle sukupolvelle Raija Pelli tuli tutuksi ensin Ylen Paljonko on paljon –viihdeohjelman ja sitten Poliisi-tv:n näyttävänä juontajana. Pellin kapeat sääret, leiskuvan punaiset hiukset ja ilmeikkäät kasvot kyllä tiedettiin.

Pellin omintakeinen puhetyyli oli kotoisin Vaasan kaksikieliseltä seudulta, jonne Raija Pellin isä nuorena poikana asettui evakkokarjalaisten vanhempiensa kanssa.

Raija Pelli oli isän tyttö. Juuri isä ja isoisä tartuttivat häneen niin suuren kiinnostuksen sanoihin ja kirjallisuuteen, että se on kantanut häntä aina lapsuudesta tähän päivään saakka.

Isä ja pikku-Raija kulkivat paljon luonnossa ja isän tarinat mytologian ja Kalevalan hahmoista muuttuivat tytölle lähes todellisiksi.

Mustavalkoinen koulukuva 1960-luvulta Vaasasta.
Kuvateksti Raija Pelli (alarivissä toinen oikealta) oli innokas koululainen.
Kuva: Raija Pellin kotialbumi

Pelli tuskin malttoi odottaa kouluun pääsyä. Hän halusi kiivaasti oppia itse lukemaan. Vaasan Hietalahden kansakoulusta, ensimmäisen opettajansa Naimi Kärjen innoittamana hän jatkoi oppikouluun, lukioon ja siitä edelleen Turun yliopistoon, jonne hän pääsi opiskelemaan kirjallisuutta.

Nyt se alkaa, mitä mietin jo silloin, kun Naimi Kärki opetti mut lukemaan! Nyt pääsen perehtymään kirjallisuuteen!

Raija Pelli riemuitsi pääsystään yliopistoon

Pian Pelli kuitenkin ymmärsi, ettei tutkijan ura ehkä olisikaan häntä varten. Hän pääsi vaihtamaan opiskelupaikkansa Tampereella, missä pystyi lukemaan myös tiedotusoppia.

Tuskin osasi nuori Raija Pelli silloin aavistaa, että hänestä ei tulisikaan kulttuuritoimittajaa, vaan Suomen ensimmäisen viikottaisen rikosohjelman juontaja, toimittaja ja myöhemmin myös tuottaja.

Ruuhkavuosia ja rikoksia

Idea uraauurtavasta rikosmakasiinista syntyi toimittajalakon aikaan vuonna 1988 ”Studio O:ssa” eli tamperelaisessa ravintola Ohranjyvässä, missä televisioväki tapasi tuolloin käydä. Seuraavana vuonna ohjelmasta tehtiin jopa kolme pilottijaksoa ennen kuin se meni varsinaiseen tuotantoon.

Kantavana teemana oli kertoa tapahtuneista rikoksista, joihin katsojilla oli mahdollisuus lähettää vihjeitä. Sarja sai usein miljoonayleisön ja moniin rikoksiin saatiin ratkaisu juuri Poliisi-tv:n kautta tulleilla tiedoilla.

Työntäyteisten vuosien aikana Pelli sai myös kaksi lasta.

Kun Raija Pelli vuonna 2007 jätti Poliisi-tv:n, hänelle oli jo puhjennut nivelreuma. Sairaus pakotti hänet hiljentämään tahtia ja jäämään osatyökyvyttömyyseläkkeelle. Tarvittiin useampia leikkauksia ja sinnikästä kuntoutumista ja se kannatti.

Koska aikaa muulta työltä jäi enemmän, Pelli pystyi palaamaan toden teolla rakastamansa kirjallisuuden pariin, eikä ainoastaan lukemalla ja kirjoista keskustelemalla, vaan nyt itse kirjoittamalla.

Kirjoitan yleensä noin kuusi tuntia päivässä. Loppu on editointia.

Raija Pelli kertoo työtavoistaan

Pelli kirjoitti ensimmäisen kirjansa yhdessä Terho Miettisen kanssa. Harhaanjohtajat – vahvassa uskossa (Docendo 2018) avaa joidenkin vahvauskoisten joukoissa Jumalan nimissä tapahtuvia väärinkäytöksiä ja rikoksia.

Kirjassaan Kikka – Mä haluun viihdyttää (Docendo 2020) Pelli kertoo hyvän ystävänsä, edesmenneen artisti Kikan (Kirsi Sirén os. Viilonen) menestyksen, mutta myös ahdistuksen vuosista sellaisina kuin Kirsi ja Pelli ne itse näkivät ja kokivat. Pelli korostaa, että kyseessä ei ole elämäkerta.

Pariskunta Raija Pelli ja Jörgen Victorzon aurinkoisena päivänä saaressa.
Kuvateksti Raija Pelli ja hänen puolisonsa Jörgen Victorzon nauttivat kesistä Inkoon saaristossa.
Kuva: Raija Pellin kotialbumi

Kuusi kuvaa toimittaja-kirjailija Raija Pellin elämästä

43:25