Hyppää pääsisältöön

Digitreenit

Digitreenit: Oletko liikaa puhelimella? Opi hallitsemaan ruutuaikaasi puhelimen omilla sovelluksilla

Vuodelta 2022
Nainen sänkyssä tuijottaen puhelinta.
Kuva: Jussi Meling / Yle

Tuntuuko, että vietät liikaa aikaa puhelimellasi? Puhelimesta löydät myös apua ruutuajan hillintään. Tämä juttu opastaa käyttämään puhelimen omia ruutuaikasovelluksia.

Ruutuaika ei tarkoita vain lasten some- tai peliajan rajoituksia. Tässä Digitreenissä keskitytään aikuisiin – eli juuri sinun omaan puhelimen käyttöösi.

Ruutuaika on hankala käsite, koska kaikki digitaalinen tekeminen on erilaista. Sitä ei voi pelkistää ainoastaan tunneiksi ja minuuteiksi.

Ennen kuin huolestut ruutuajastasi, kysyi itseltäsi, miten sinulla menee muuten: Nukutko hyvin? Syötkö hyvin? Lähdetkö kotoa ja tapaat muita ihmisiä? Meneekö töissä hyvin? Liikutko tarpeeksi? Jos vastasit kaikkiin kyllä, älä kanna ylimääräistä huolta ruutuajasta (lähde, englanninkielinen).

Jos koet viettäväsi liikaa aikaa puhelimellasi, kokeile ensin kahta keinoa:

1. Tee koukuttavien sovellusten käyttäminen hieman vaikeammaksi

  • Tuntuuko joku sovellus erityisen addiktoivalta? Siirrä se pois aloitussivultasi tai laita se kansioon, jossa se on yhden tai kahden lisäpainalluksen päässä.

  • Poista sovellus ja käytä tuota palvelua puhelimen selaimella (kuten Chrome, Safari tai Firefox).

2. Pidä puhelin suljettuna aluksi hetken päivittäin ja lisää aikaa vähitellen

Huomaat, että maapallo jatkaa pyörimistään eivätkä ystävät hylkää sinua, vaikka et olisi koko ajan tavoitettavissa.

Katso oma käyttösi – luvut eivät valehtele

Vaikket olisi ruutuajastasi kovin huolissasi, puhelimen ruutuaikasovellukseen kannattaa tutustua. Aloita avaamalla se.

Android-laitteissa sovelluksen nimi on yleensä Digitaalinen hyvinvointi ja lapsilukko. Applen iPhoneissa asetusten alta löytyy Ruutuaika-appi. Löydät kummastakin tarkempaa tietoa alempaa – ensin Android-puhelimille ja jutun lopussa iPhonelle.

Sovellus paljastaa sinulle monenlaista:

  • Paljonko vietät aikaa puhelimellasi?

  • Millä sovelluksilla vietät eniten aikaa?

  • Kuinka monta kertaa päivässä avaat puhelimen?

  • Kuinka paljon saat erilaisia ilmoituksia?

Hämmästyitkö omien lukujesi suuruutta? Vai tiesitkö katsomattakin, että somessa tai suoratoistopalvelussa vierähtää päivittäin monta tuntia?

Nyt voit säätää rajoituksia ja tiukentaa tavoitteita.

Säädä ja testaile erilaisia rajoituksia

Voit rajoittaa koko ruutuaikaasi tai tehdä sitä sovellus kerrallaan.

Voit määrittää myös erilaisia räätälöityjä aikoja – esimerkiksi sallia työaikanasi vain jotkut sovellukset.

Säädä ja kokeile rohkeasti. Rajoituksia voi aina muuttaa tai ne voi purkaa.

Voi käydä myös niin, että erilaiset rajoitukset aiheuttavatkin vain lisää stressiä. Silloin voit ottaa ruutuaikasovelluksen pois käytöstä. Ohjeet löydät alta Android- ja iPhone-laitteiden kohdalta.

1. Android-puhelimet: Digitaalinen hyvinvointi

Ruutuaikasovelluksen nimi Android-puhelimissa on yleensä Digitaalinen hyvinvointi ja lapsilukko (tai lapsilukitus). Se löytyy asetusten alta päävalikosta.

Eri merkkisillä Android-laitteilla sovellus saattaa toimia hiukan eri tavoin. Tutustu oman puhelimesi käyttöohjeisiin. Tämän Digitreenin ohjepolut ja kuvat ovat Samsung Galaxy A51 -puhelimelta.

Koontinäytöstä saat paljon tietoa

Avaa sovellus, niin näet kuluvan päivän tilanteen. Palkki-kuvakkeesta avautuu edellisen viikon käyttöaika.

Kuvakaappaus Android-puhelimen Digitaalinen hyvinvointi -sovelluksesta: Nuoli osoittaa palkkiin, josta aukeavat viikon käyttöajat.
Kuvateksti Android-puhelimen ruutuaikasovelluksen aloitussivulla on palkkikuvake (nuoli), josta aukeaa edellisen viikon käyttö.

Saat lisää tietoa, kun painat sovelluksen aloitusnäytöllä kuluvan päivän aikaa.

Silloin aukeaa Koontinäyttö, josta näet lisää käyttöaikoja. Vieritä alas, niin näet saamasi ilmoitusten määrän ja kuinka usein avaat puhelimen. Voit tutkia käyttöäsi neljän viikon ajalta.

Koontinäytössä näet myös päivätavoitteen. Ensimmäisellä kerralla aika perustuu aiemman käyttösi keskiarvoon – mutta voit säätää ajan haluamaksesi täpästä Tavoite (+ aika).

Aloitusnäytöllä on myös kohta Sovellusajastimet. Avaa se, niin näet, missä sovelluksissa vietät eniten aikaa. Kun painat sovelluksen nimeä, voit tarkastella sen käyttöaikaa päivä ja viikko kerrallaan kuukauden ajalta.

Kuvakaappaus Android-puhelimen Digitaalinen hyvinvointi -sovelluksesta: Instagram-sovelluksen käyttö viikon aikana.
Kuvateksti Kesäisellä viikolla Instagramin käyttö oli kohtuuden rajoissa. Tämä viikkonäkymä aukeaa Koontinäytöltä sovelluksen kohdalta.

Tuntuuko esimerkiksi Instagramissa, Whatsappissa tai Tiktokissa tärveltyvän liikaa aikaa?
Kunkin sovelluksen alla on kohta Sovellusajastin, josta voit säätää sovellukselle päivittäisen aikarajan. Kun aika täyttyy, sovellus jumahtaa kiinni ja sen kuvake muuttuu harmaaksi. Voit kyllä yhdellä painalluksella lypsää käyttöaikaa lisää.

Kuvakaappaus Android-puhelimen Digitaalinen hyvinvointi -sovelluksesta: Instagramin päivän aikaraja on käytetty.
Kuvateksti Tämä yritys rajoittaa Instagramin käyttö 10 minuuttiin päivässä kariutui nopeasti. Käyttöä sai kuitenkin jatkettua helposti.

Keskittymistilassa voit käyttää vain valitsemiasi sovelluksia

Sovelluksen aloitusnäytöltä löydät myös kohdan keskittymistila.

Keskittymistiloja on oletuksena kaksi: Työaika ja Oma aika. Keskittymistiloja voi myös nimetä itse tai luoda lisää. Niiden aikana toimivat vain valitut sovellukset. Muiden sovellusten kuvakkeet ja sisältö muuttuvat harmahtaviksi.

Kuvakaappaus Android-puhelimen Digitaalinen hyvinvointi -sovelluksesta: Keskittymistilassa suljetut sovellukset näkyvät harmaina.
Kuvateksti Kun keskittymistila on päällä, muut kuin sallimasi sovellukset muuttuvat harmaiksi.

Ainakin tämän jutun kirjoittajan Samsung Galaxyssa on keskittymistilassa automaattisesti aina päällä joitakin sovelluksia, muun muassa Puhelin ja Viestit. Jos siis haluat oikeasti keskittyä, lienee viisaampaa sulkea puhelin kokonaan tai laittaa päälle Älä häiritse -tila (ohje alla).

Aloitusnäytöllä on myös kohta nukkumaanmenotila. Jos laitat tilan päälle esimerkiksi kello 21-23, puhelut ja ilmoitukset eivät kuulu. Puhelimen aloitusnäyttö muuttuu myös harmaan sävyiseksi. Siitä muistat, että puhelinta ei ole hyvä käyttää ennen nukkumaan menoa.

Jos kuitenkin haluat varmasti kuulla esimerkiksi perheenjäsenen soiton, käytä Älä häiritse -tilaa. Siihen saa poikkeuksia.

Vaimenna puhelintasi Älä häiritse -tilalla

Voit rauhoittaa puhelintasi myös toisesta sovelluksesta: Kohdasta Asetukset > Ilmoitukset > Älä häiritse voit säätää esimerkiksi nukkumisajan.

Jos tartut puhelimeen nukkumisaikana, näet näytöllä nukkumisajan kuvakkeen. Säädä nukkumisaika alkamaan tarpeeksi aikaisin, niin muistat, että ennen nukkumaan menoa puhelinta ei ole hyvä käyttää. Nukkumisaikaan voit asettaa poikkeuksia. Voit esimerkiksi sallia puhelut suosikkiyhteystiedoiltasi.

Lisää puhelimen rauhoitusvinkkejä löydät tästä Digitreenistä.

Näin suljet Digitaalinen hyvinvointi -sovelluksen

Kun olet aikasi käyttänyt ruutuajan rajoituksia, puhelimen käyttösi on ehkä vähentynyt kohtuullisiin mittoihin etkä enää tarvitse koko sovellusta.

Et saa Digitaalinen hyvinvointi -sovellusta kokonaan luurista pois. Et myöskään voi säätää sovelluksen käyttöoikeuksia.

Voit kuitenkin sulkea sovelluksen, jolloin sen keräämät tiedot poistuvat vähitellen:

  • Avaa Digitaalinen hyvinvointi >

  • Paina 3 päällekkäisen pisteen kuvaketta >

  • Asetukset >

  • Estä käyttötietojen käyttö

  • (Estä myös sovelluksen ilmoitukset - jos olet ne aikaisemmin sallinut)

2. IPhone: Ruutuaika

Varmista ensin, että Ruutuaika-appi on päällä:

  • Asetukset >

  • Ruutuaika >

  • Laita ruutuaika päälle >

  • Jatka >

  • Tämä on oma iPhoneni.

Tämä ohje on tehty iPhonella, jossa on käyttöjärjestelmän iOS 15.6. Varsinkin vanhemmissa laitteissa kaikki ominaisuudet eivät ehkä toimi.

Kuvakaappaus iPhonen Ruutuaika-apista: Nuoli kohdassa Näytä kaikki aktiivisuus.
Kuvateksti Tässä Ruutuajan aloitusnäyttö kertoo tilanteen keskiviikkona puoliltäpäivin. Näet lisää tietoja, kun painat kohtaa "Näytä kaikki aktiivisuus".

Voit tarkastella aikojasi tarkemmin Ruutuajan aloitusnäytön kohdasta Näytä kaikki aktiivisuus. Sieltä näet käyttösi per sovellus sekä tulleiden ilmoitusten määrän. Näet tietoja neljän viikon ajalta.

Hiukan oudosti nimetty kohta Nostot kertoo, kuinka usein olet avannut puhelimen.

Tämän lisäksi Ruutuaika-appi sisältää viisi toimintoa:

1. Käyttötauko

Käyttötauon aikana voit käyttää vain sallimiasi appeja ja sovelluksia (katso kohta 4 alla).

Käyttötauon voi ajastaa esimerkiksi nukkumisen ajaksi. Samat valinnat voit tehdä hieman yksityiskohtaisemmin Asetusten apissa Keskity. Siellä voit myös räätälöidä appeja toimimaan paikan eli sijainnin mukaan.

Voit myös rajoittaa viestintää käyttötauon aikana vain sallimiisi yhteystietoihin (kohta 3 alla).

2. Appirajoitukset

Jos haluat rajoittaa tietyn apin käyttöaikaa per päivä, se on helpointa tehdä apin nimestä ruutuajan aloitusnäytöltä (Näytä kaikki aktiivisuus). Muuten törmäät Applen luokitteluun nimeltä appikategoriat. Kohdassa Appirajoitukset sovellukset löytyvät kategorioiden alta. Esimerkiksi Yle Areena on kohdassa Viihde ja Kuvat kohdassa Luovuus.

Kun ylität säätämäsi aikarajan, apin kuvake muuttuu hailakaksi. Joudut appia avatessa klikkailemaan muutaman ylimääräisen kerran, jos haluatkin jatkaa käyttöä.

Kuvakaappaus iPhonen Ruutuaika-apista: Sovelluksen aikarajaa säädetään.
Kuvateksti Kun sovelluksella on aikarajoitus, apin kuvakkeen alle ilmestyy tiimalasi.

Kun sovelluksen aikaraja täyttyy, tarjolla on takaportti “Älä huomioi rajoitusta”. Sillä saat lisäaikaa minuutin tai vaikka loppupäiväksi.

3. Viestintärajoitukset

Voit rajoittaa viestintää Ruutuajan ollessa päällä vain yhteystietoihisi ja ryhmiin, joihin kuuluu vähintään yksi yhteystieto. Näin et saa esimerkiksi puheluja sinulle tuntemattomista numeroista.
Samasta kohdasta voit rajoittaa viestinnän käyttötauon aikana vain valitsemiisi yhteystietoihin.

4. Sallittu aina

Täällä valitset ne yhteystiedot ja apit, joita käyttötauko tai appirajoitus eivät koske.

5. Sisältö ja yksityisyys

Tämä ei liity suoraan ruutuaikaan, mutta on hyödyllinen kohta. Voit rajoittaa käyttämääsi sisältöä, esimerkiksi kieltää ostot apeissa.

Kohdissa Tietosuoja ja Salli muutokset kaikki kohdat ovat oletuksena päällä eli sallittuja, joten tutkaile niitä ja säädä haluamiksesi.

Ruutuajasta näet käyttöaikasi kaikilla Apple-laitteilla

Ruutuaikaa kertyy myös muualta kuin puhelimesta. Ruutuaika-apilla voit katsoa käyttöaikasi kaikilla laitteilla, joihin olet kirjautuneena Apple ID:llasi. Ensin sinun pitää valita jokaisessa näistä laitteista Ruutuajassa Jaa laitteidesi ruutaika.

Kuvakaappaus iPhonen Ruutuaika-apista: Täppä päällä kohdassa Jaa laitteidesi ruutuaika.
Kuvateksti Ruutuaika-sovelluksella näet Apple-laitteilla viettämäsi kokonaisajan. Täppää jakaminen päälle joka laitteessa.

Näin suljet Ruutuaika-apin

Joko aikojen seuraaminen ja rajoitusten säätäminen alkaa riittää? Ruutuajan saa helposti pois:

Avaa appi > Vieritä alas > Laita ruutuaika pois päältä.

Lisätietoa Ruutuajasta saat Applen omista ohjeista.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.