Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa

Rankka nuoruus Kajaanissa vahvisti – Jarkko Martikainen tekee musiikkia omilla ehdoillaan

Vuodelta 2022
Päivitetty 19.01.2023 11:30.
Jarkko Martikainen sadetta paossa Kajaanin museossa
Kuva: Jarkko Martikainen

Jarkko Martikainen syntyi Greifswaldissa, DDR:ssä, missä hänen molemmat vanhempansa opiskelivat lääketiedettä. Varhaislapsuus oli onnellinen. Moni asia muuttui, kun perhe muutti Suomeen.

Kuuntele Kuusi kuvaa Jarkko Martikainen -ohjelma Yle Areenasta

Jarkko oli nelivuotias, kun Itäsaksalainen pikkukaupunki Itämeren rannalla vaihtui Pohjois-Suomen maisemiin. Suomeen muutto 1970-luvulla oli ankeaa. Martikaisen oli aluksi vaikea löytää leikkikavereita, koska hän puhui vain saksaa. Kun muut lapset eivät ymmärtäneet Jarkon puhetta, hänet suljettiin leikkien ulkopuolelle.

– Tästäkin syystä minulla oli kova hoppu oppia suomen kieli. Olin jossain määrin introvertti, mutta kun löysin kavereita, halusin olla osa yhteisöä. Tämä kaksitahoisuus näkynee luonteessani myös aikuisiällä, Martikainen kertoo.

Yksinäisyyden kokemus kulki kuitenkin Martikaisen matkassa, kun perhe muutti vanhempien töiden takia alinomaa. Hän kyllästyi tekemään tuttavuutta aina uusien ihmisten kanssa. Tilalle tuli lapsuudessa syttynyt rakkaus lukemiseen.

– Tartuin kirjoihin ja niiden maailmat, ihmisyys ja ihmiskunnan historia, alkoivat kiehtoa. Luin jo ennen kouluun menoa innostuneesti toisen maailmansodan historiaa, Martikainen kuvailee.

Bändikuviot ja musiikin tekeminen alkoivat toden teolla yläkouluiässä, jolloin Martikainen oli punk-yhtye Eutanasian solisti. Hieman myöhemmin, Savonlinnan musiikkilukiossa opiskellessaan, Martikainen perusti ystäviensä kanssa YUP:n, jonka tarina kesti lopulta yli 20 vuotta.

Maailmanparantaja kohtuullisissa määrin

Usko-levynsä kansikuvassa Jarkko Martikainen tarpoo lumihangessa vaivaisukko selässään. Hän ottaa maailman murheita kantaakseen, mutta pyrkii tekemään sen kohtuullisessa määrin.

– Pyrin siihen, ettei empatiakyky katoaisi, mutta tunnistan, että on olemassa kahdenlaisia haasteita. Toiset ovat sellaisia ongelmia, vyyhtejä ja henkisiä kiusan aiheita, joille en voi tehdä mitään. Toiset taas ovat sellaisia joihin voin vaikuttaa. Pyrin keskittymään vain näihin jälkimmäisiin.

– Jo alakoulun toisen luokan aineessa kirjoitin, että ”toivoisin, että ihmiset olisivat parempia toisilleen. En kuitenkaan alituiseen mieti maailman murheita, koska muuten en ehtisi tehdä mitään muuta”, Martikainen kertoo.

Laatu vaatii tinkimättömyyttä

Jarkko Martikaisen nykyinen yhtye on nimeltään Luotetut miehet. Sen kanssa hän tähyää monenlaisiin, uusiin, kiinnostaviin musiikillisiin suuntiin.

– En ole koskaan piitannut siitä, haluaako yleisö ottaa vastaan vaikka sellaisen levyn kuin Ystävien taloissa. Minä ja yhtyeeni teemme niin hyvän levyn kuin kykenemme ja sitten se vastaanotto on jotain. Se voi olla positiivista tai jotain muuta, mutta haluan tehdä niitä asioita, jotka ovat minulle juuri nyt kaikkein tärkeimpiä.

Jarkko Martikaisen seinällä on vain yksi kuva hänestä ja yhtyeestä. Raameihin kiinnitetty kuva on otettu märkälevylle 1800-luvun kuvauskalustolla.

– Minua viehättää se, että kuva ja sen valmistaminen kertovat samoista valinnoista kuin laulunteossakin. Hyvän tavoittelemisen ei tarvitse olla helppoa. Välillä se haastaa ja muistuttaa siitä, että valmistautuminen tulee ottamaan aikaa ja onnistuakseen täytyy miettiä hyvin tarkkaan, mitä aikoo tehdä. Se on metafora sille, että hyvä kysyy vaivannäköä, näkemystä, suunnitelmallisuutta ja aikaa, Martikainen toteaa.

Teksti: Jaakko Laakso

Kuusi kuvaa muusikko Jarkko Martikaisen elämästä

43:23