Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa

Dna-tutkija Jari Louhelainen ratkaisi tieteellisellä varmuudella Viiltäjä-Jackin arvoituksen laboratoriossaan

Vuodelta 2022
DNA-tutkija Jari Louhelainen työhuoneessaan.
Kuva: Jari Louhelaisen kotiarkisto

Viiltäjä-Jack on työllistänyt dna-tutkija Jari Louhelaista murharatkaisun jälkeen vuosia, sillä hän saa jatkuvasti haastattelu- ja esitelmäpyyntöjä sekä selvittämättömiä tapauksia pöydälleen.

Kuuntele ohjelma Yle Areenasta

Molekyylibiologi Jari Louhelaisen tieteellinen loistokkuus ja brittiläisen liikemiehen Russel Edwardsin periksiantamattomuus olivat rikostutkimuksen ratkaisevia ainesosia, jotka mahdollistivat 126 vuotta vanhan murhamysteerin selvittämisen neljässä vuodessa (2011-2014). Ratkaisevaa oli, kun Louhelainen löysi siemennesteentahroista epiteelisoluja.

Tänä päivänä Jari Louhelainen toimii professori John Mooresin yliopistossa Liverpoolissa, missä hän opettaa ja tutkii. Hän osallistuu myös ratkaisematta jääneiden tapausten tutkimuksiin yhdessä arkeologien ja poliisien kanssa.


Luontolehdet ja tieteelliset artikkelit kiinnostivat jo varhain

Jari Louhelainen osoitti jo varhain kiinnostusta mikroskooppisia asioita kohtaan, kun opettaja pyysi esitelmää silkkiperhosesta.
Nuori mies löysi kirjastossa kiehtovan kirjan, joka kertoi silkkiperhosen proteiinin rakenteesta. Asia kiinnosti Louhelaista niin paljon, että hän luki asiasta kaiken, minkä löysi.
- Luin dekkareita, klassikoita, luontolehtiä, tieteellisiä julkaisuja, sanoo Jari Louhelainen, joka ahmi kirjojen tietoa.

Alkujaan Louhelainen halusi mennä Helsingin yliopistoonn lukemaan fysiologista kasvitiedettä, mutta keskittyi yliopistossa kuitenkin biokemiaan. Myöhemmin hän teki väitöskirjan virtsarakkosyövistä Tukholman Karoliinisessa instituutissa.
Jari Louhelainen kertoo aina ottaneensa luontovalokuvia. Tänä päivänä häntä kiinnostaa kuvausharrastuksessa myös se maailma, jota silmä ei erota.

Kuusi kuvaa

Toista

Murhan dna - Bodominjärven murhat

Kuka oli 1800-luvulla Viiltäjä-Jackina tunnettu murhaaja?

Rikoksesta epäillyn kasvot esiin pelkästä DNA-näytteestä - Uusi tekniikka voi mullistaa rikostutkinnan