Hyppää pääsisältöön

Kulttuuri

Iida Rauman romaani on raju kuvaus kouluväkivallasta ja pahan historiasta – osallistu Lukupiiri Tulusto & Kylmälän verkkolukupiiriin!

Vuodelta 2022
Kirjailija Iida Rauma graafisella kuvapohjalla.
Kuvateksti Kirjailija Iida Rauma on mukana verkkolukupiirissä torstaina 5.5.
Kuva: Raili Tuikka / Yle, grafiikka: Sára Köteleki

Hävitys – tapauskertomus kuvaa traumaa, jonka koulussa tapahtuva kiusaaminen, kouluväkivalta, on synnyttänyt. Kirjailija Iida Rauma keskustelee kirjasta lukijoiden kanssa verkkolukupiirissä torstaina.

Iida Rauma on tuonut romaanillaan Hävitys – tapauskertomus yhteiskunnalliseen keskusteluun asioita, joista pitää puhua. Hän on sanonut halunneensa vaikuttaa siihen, että yhteiskunnassamme oleva lapsiviha, josta kouluväkivalta on yksi esimerkki, havaitaan.

Hävitys on hurja ja lohdutonkin kirja. Maailman pahuuden historia ja kirjan yhden tapahtumapaikan Turun vaiheet rinnastuvat siinä kiusaamista ja syrjintää kokeneen lapsen elämään. Kirja kysyy, mitä tapahtuu, kun kuva ehjästä minästä alkaa hajota.

Nyt pääset keskustelemaan romaanista ja vaikkapa näistä kolmesta aiheesta kirjailija Iida Rauman kanssa verkkolukupiirissä torstaina 5.5. klo 19 alkaen.

1. Taustalla kirjailijan oma kokemus

Hävitys on 1990-luvun koulumaailmaan sijoittuva romaani lapsista, jotka koulussa tapahtuva henkinen ja fyysinen väkivalta melkein tuhoavat.

Koulun arkeen liittyvien konkreettisten tilanteiden kautta Rauman romaani paljastaa paitsi lasten keskinäisen kiusaamisen, myös koulun hierarkian ja opettajien lapsiin kohdistuvan vallankäytön.

Fiktiivisen romaanin taustalla on kirjailija Iida Rauman oma kokemus kouluvuosista. Kirjan viimeisillä sivuilla on valokuvia kirjailijan kouluaikaisista päiväkirjoista. Hän halusi kirjoittaa siitä mikä on tapahtunutta ja totta.

2. Koulumaailmassa näkyy väkivallan historia

Hävitys rinnastaa kouluissa tapahtuvan väkivallan ihmiskunnan väkivallan historiaan. Koululaisten maailmassa toistuvat samat väkivallan rakenteet kuin ympäröivässä yhteiskunnassa.

Iida Rauma on tehnyt romaania varten valtavan taustatyön. Kaunokirjallinen teos nostaa esiin niin sorron kuin hysteeriksiksi leimattujen naisten historiaa sekä tutkimuksia esimerkiksi lapsiköyhyydestä, koulukiusaamisesta ja koulujen perusopetuksesta.

Kirja näyttää, miten ihmiskunnan historia on vallankäytön historiaa, miten voittaja tarvitsee häviäjän ja miten vihan käyttökelpoisuus on ollut todellisuutta läpi vuosisatojen.

3. Kirja Turun kaupungin traumasta

Romaanin tapahtumat sijoittuvat 1990-luvun Kaarinaan ja 2000-luvun Turkuun. Kirja on myös kertomus Turusta. Turun traumaattinen historia tulee esiin paitsi romaanin maisemassa, myös henkilöiden puheissa.

Kirjassa viitataan siihen, miten Turku oli selvinnyt tulipaloista ja sodista, muttei omasta kaupunkisuunnittelustaan ja kuinka vanhojen rakennusten purkaminen oli kuin “lobotomiaa, jolla kaupungista tehtiin helppohoitoinen ja passiivinen”.

Iida Rauman romaanin henkilöiden puheessa myös kuuluu Turun murre. Kirjan 90-luvun koululaiset taas puhuvat kirjailijan sanoin “teini-varsinaissuomea”. Murteen kautta kirjailija tuo henkilönsä kiinni konkreettiseen arkielämään.

***

Tule mukaan lukupiiriin:

Iida Rauma Lukupiiri T & K -chatissa 5.5. klo 19 - Toista Yle Areenassa

Tästä pääset keskustelemaan verkkolukupiiriin Iida Rauman kanssa: Lukupiiri Tulusto & Kylmälä -chat. Kannattaa tehdä Yle Tunnus etukäteen, niin pääset suoraan mukaan keskusteluun.

Lukupiiri Tulusto & Kylmälä on kirjapodcast kaikille lukeville ja lukemisesta haaveileville. Uudet jaksot julkaistaan aina torstaisin Yle Areenassa. Lukuintoilua myös Instagramissa: @lukupiiritulustokylmala.

Täältä voit lukea lisää verkkolukupiiristä.

Kuuntele Areenassa Lukupiirin Tulusto & Kylmälän jakso romaanista Hävitys - tapauskertomus: