Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa

Anssi Kasitonni oli yksi harvoista kalkkunanlajittelijoista – taidekoulussa hän oivalsi että mopojen virittelytaustalla pääsee pitkälle

Vuodelta 2022
Anssi Kasitonni tulevan puolisonsa Marian kanssa hääkirkon alttarilla.
Kuva: Villu Jaanisoo

Kuvataiteilija Anssi Kasitonni on taideyleisöjen suursuosikki: hänen humoristiset teoksensa ammentavat leikkisyydestä ja rakentelusta. Ennen taideuraansa hän on kunnostautunut mm. painonnostajana, rehumyllyauton kuljettajana ja untuvikkolajittelijana.

Kuuntele ohjelma Yle Areenasta

Vilppulasta alkujaan kotoisin oleva Anssi Heinonen ehti kokemaan kukoistavaa pikkukaupunkielämää koko 1980-luvun: Lapsuus oli turvallinen ja mukava, kavereita oli paljon. Vilppulalla tuntui menevän hyvin. Oli terveyskeskuksia, teollisuutta ja jopa erikoisliikkeitä. Sitten perhettä kohtasi avioero ja Suomeen tuli lama. Pikkukaupungit alkoivat näivettyä.

Jääkiekkoa, jalkapalloa ja lentopalloa harrastanut Heinonen innostui myös painonnostosta, jossa hän eteni jopa SM-tasolle. Skeittaaminen ja lumilautailu kuuluivat hänen elämäänsä. Polkupyöriä, mopoja ja autoja viriteltiin kavereiden kesken.

Kalkkunoiden lajittelijana

Ennen taideopintojaan Anssi Heinonen kokeili monenlaista. Hän oli kesätöissä Kinnaskosken sahalla Vilppulassa. Yhteen aikaan hän ajoi rehymyllyautoa. Erikoisin työ oli kuitenkin untuvikkolajittelijana toimiminen: Anssi ja hänen isänsä olivat tuohon aikaan Suomen ainoat kalkkunoiden poikaislajittelijat. Heidän tehtävänään oli lajitella kalkkuna-untuvikot eri ryhmiin sukupuolen mukaan.

Lajittely edellytti vastasyntyneen untuvikon anatomian tunnistamista nopealla silmäyksellä, ja tämä taito oli periytynyt perhepiiriin isän sisaren mukana Ruotsista. Perhepiirissä oli myös harvinaista kanojen lajittelun osaamista: äiti, isän sisko ja muutama isän opettama henkilö osasivat tunnistaa kanauntuvikkojen sukupuolen.

Rakentelutausta auttoi kuvanveistoalalle

Taidekouluun Heinonen päätyi jonkun suositeltua hänelle TV- ja radio-alaa. Lahden Muotoiluinstituutin kautta hän uskoi pääsevänsä media-alan töihin. Koulu osoittautuikin Heinoselle ahdistavaksi, mutta samalla hän huomasi pitävänsä kuvanveistosta, jota koulussa myös opetettiin.

Näin hän päätti hakea opiskelijaksi Lahden taideinstituuttiin. Siellä hän huomasi, että rakentelutaustasta oli hyötyä. Pyörien, mopojen ja autojen virittämisestä olikin yllättävän lyhyt matka taiteeseen.

Kuusi kuvaa kuvataiteilija Anssi Kasitonnin elämästä

44:10