Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa

Luonnossa selviytymisen legenda Turkka Aaltonen: "Retkeilijän pitäisi hallita myös vanhanaikaisia perustaitoja"

Vuodelta 2022
Aaltonen luennoimassa erikoisten ruokakirjojen näyttelyssä Euran Jokigalleriassa vuonna 2020.
Kuva: Turkka Aaltosen kotiarkisto

Turkka Aaltosesta piti tulla lentäjä, mutta partio ja kohtalo muokkasivat hänelle toisenlaisen uran. Tänä päivänä hän on monen eräilijän esikuva.

Kuuntele ohjelma Yle Areenasta

Eräopasopiskelijoiden keskuudessa kaikki tietävät, kuka on Turkka Aaltonen;
legendaarinen luonnonmuonan tuntija, muinaisten erätaitojen taitaja, selviytymistaitojen opettaja, kirjailija. Eikä vähiten - kova mies puhumaan.
Television katsojille hän tuli tutuksi 1980-luvulla Ylen ruokaohjelmista Patakakkonen ja Kesäkeittiö, joissa raaka-aineet olivat toisinaan melko erikoisia.

“Palaute tv-ohjelmista oli värikästä ja joskus tuntuu, että olisi ollut parempi jos en olisi mennyt niihin ollenkaan”

Turkka Aaltonen muistelee Patakakkosta ja Kesäkeittiötä

Opetushommista Turkka Aaltonen, 77, ei ole vielä malttanut jäädä sivuun. Hän aikoo jatkaa niitä niin kauan kuin kysyntää ja jaksamista riittää.
Pitkän uransa aikana hän on jakanut monipuolista osaamistaan muun muassa paitsi eräopasopiskelijoille myös partiolaisille, Martoille ja puolustusvoimille.

Pieni Turkka Aaltonen hiekkarannalla.
Kuva: Turkka Aaltosen kotiarkisto

Lapsuuden haaveammatti ei toteutunut

Aaltonen ei kuitenkaan suunnitellut itselleen nykyisen kaltaista ammattia.
Jo lapsena syttyi rakkaus lentokoneisiin ja hän halusi ehdottomasti lentäjäksi.
Silmien hajataittoisuus kuitenkin tyrmäsi nämä unelmat ja Aaltosen ilmailu-ura rajoittui jatkossa purjelentokoneisiin ja laskuvarjojääkärikoulutukseen.

Toinen suuri kiinnostuksen kohde lapsena oli partio. Tulenteko ja laavujen rakentelu metsässä kiinnosti koulunkäyntiä enemmän. Niinpä armeijan jälkeen hänestä tuli joksikin aikaa ammattipartiolainen. Myöhemmin hän oli mukana useissa järjestöissä, monessa niistä perustajajäsenenä.
Survival Kilta on pian 50 vuotta kouluttanut jäsenilleen selvitymistaitoja. Killan esikuvana oli mm. amerikkaiset poikajärjestöt.

Koulu meni huonosi, mutta partio meni hyvin!

Turkka Aaltonen

Retkeilyn suosiossa piilee myös vaaroja

Joskus aloittelevat retkeilijät eivät osaa ottaa huomioon kaikkia olosuhteita.
– Ei uudenajan keksinnötkään huonoja ole, mutta perustaidot pitäisi olla ne vanhanaikaiset, sanoo Aaltonen ja viittaa suunnistustaitoihin kartan ja kompassin avulla.
Lisäksi jokaisen retkeilijän pitäisi osata ottaa huomioon maaston vaativuus, oma kunto ja mahdolliset lääkitykset oikeanlaista vaatetusta unohtamatta. Kansallispuistojen luvattomat nuotiot ovat vaarallisia ympäristölle, vain tulentekotaito tärkeä onkin.

Turkka Aaltonen kertoo osmankäämin käyttömahdollisuuksia huoltokoulun opettaja Risto Pilviselle Evolla.
Kuva: Turkka Aaltosen kotiarkisto

Tiesitkö tämän Turkka Aaltosesta?

  • Aaltonen on kouluttanut selviytymistaitoja maalla ja merellä niin siviileille kuin puolustusvoimillekin. Hänen elämänsä tiukin paikka oli kuitenkin se, kun ei itse pystynyt auttamaan. Hän vietti 50-vuotispäiviään risteilyllä ja todisti m/s Estonian lohduttomia pelastustöitä Silja Europan kannelta käsin.

  • Aaltonen on kirjoittanut useita eräruokia ja -taitoja käsitteleviä kirjoja. Onnekkaat löytävät niitä enää divareista. Aaltonen itsekin on innokas kirjojen keräilijä. Kotikirjastossa on arviolta yli 8000 kirjaa, joista mieluisimmat käsittelevät kansanperinnettä, arkeologiaa ja historiaa.

  • Aaltosen lempikasvi on osmankäämi, monipuolisuudessaan se on kuin “soiden supermarket”. Sen juurakko ja vihreä tähkä ovat syötäviä ja kukkavarren tyvi maultaan kuin parsaa. Isosta kasvista saa vaikka jousipyssyyn nuolen.

Kuusi kuvaa erätaitokouluttaja Turkka Aaltosen elämästä

43:36