Hyppää pääsisältöön

Podcastit

Eerika Rantasen synty

Vuodelta 2022
Ohjelmakuva Eerika Rantasen tähänastine elämä audiodraamasta
Kuva: ilmari Fabritius / Tuuli Laukkanen

Inspiroiduin jossain kohtaa sellaisesta ajatuksesta, että pääsisin tekemään jutun, jossa kolme ihailemaani näyttelijää Eeva Soivio, Ria Kataja ja Kaisa Hela muodostaisivat trion. Lipsautin idean Kaisa Helalle eräissä häissä, minkä seurauksena kipinä otti tulta ja syksyllä 2017 muodostui työryhmä Juha Jokela, Eeva Soivio, Ria Kataja & Kaisa Hela - epäviralliselta nimeltään JERK.

Tässä kohtaa meillä oli siis työryhmä, mutta ei ideaa. Parin vuoden ajan tapasimme aina silloin tällöin, jaoimme merkittävältä tuntuvia kokemuksia, teimme erilaisia demoja ja kohtauskokeiluja. Rakensimme luottamusta ja etsimme yhteistä kieltä. Syksyllä 2019 löytyi yhteinen kirjoittamisen metodi, jonka tuloksena Eerika Rantasen tähänastinen elämä alkoi muotoutua.

Juha Jokela
Kuva: Ilmari Fabritius / Yle

Eeva, Ria ja Kaisa kirjoittivat vapaamuotoisia, omaelämäkerrallisia tekstejä, joiden ideana oli palata tiettyihin menneisyyden hetkiin, ja kirjoittaa niistä ikään kuin ne tapahtuisivat tässä ja nyt: “Mä oon seittemäntoista ja kävelen sairaalan vihreetä käytävää pitkin ruokasaliin….”

Tällä tavoin syntyi työstettäväkseni iso määrä materiaalia, joissa ainakin minun silmiini oli erityistä tarinankerronnallista voimaa. Näyttelijätaustaisten kirjoittajien kyky eläytyä menneisyyden hetkiin synnytti kohtauksia, jotka olivat täynnä detaljeja, tunteita ja kehokokemuksia. Lähestymistapa oli kiehtovan erilainen kuin omissa teksteissäni. Rakensin tästä materiaalista kohtauksia, niitä pyriteltiin työryhmän kesken, kolmen ihmisen kokemukset sulautettiin yhden Eerikan elämäksi ja sekaan lisättiin roima annos fiktiota. Tätä kautta syntyneessä tarinassa on mielestäni edelleen läsnä alkuperäisen materiaalin tunnnustuksellisuus ja omakohtaisuus, mutta se ei silti ole autofiktiota tai kerro suoraan kenenkään elämästä.

Miks mun elämä on joka rintamalla sitä, että mä ottelen tällasta täysin epäsuhtasta matsia?

Eerika Rantanen

Materiaalia Eerika Rantasen elämästä kertyi paljon, koko hänen 45-vuotiaan elämänsä matkalta, mutta kuunnelmasarjamme seuraa erityisesti ikävuosia 17-20, jolloin hän opiskelee mielenterveyshoitajaksi, kamppailee itsensä irti alkoholisti-isän varjosta, muuttaa Jyväskylästä Helsinkiin ja aloittaa oman itsenäisen elämän.

Sarja käsittelee mm. oman identiteetin löytämistä, seksiä ja ystävyyttä. Sen keskeisenä teemana on jonkinlainen alakynnessä olemisen kokemus. Pyrimme kuvaamaan nuoren ihmisen elämän kipeyttä huumorin ja inhimillisen valon näkökulmasta.

Juha Jokela, ohjaaja

Eerika Rantasen tähänastinen elämä kuunneltavissa kokonaisuudessaan Yle Areenassa

Eerika Rantasen tähänastinen elämä

Toista