Hyppää pääsisältöön

Kulttuuri

Kirjallisuuden Finlandia-palkinnot jaetaan jälleen, mutta miksi yksi palkinto herättää niin suuria tunteita? Osallistu keskusteluun chatissä!

Vuodelta 2021
Päivitetty 01.12.2021 11:21.
Finlandia-palkinto herättää niin paljon tunteita! - Toista Yle Areenassa

Kirjallisuuden palkitseminen herättää iloa, riemua, jännitystä mutta myös surua ja ärsyyntymistä. Ylen kirjallisuustoimittajat kysyvät, miksi yksi palkinto herättää niin paljon tunteita?

Anna: Finlandia-palkinto kiihdyttää mieltäni. KIIHTYÄ JA TUNTEA TUNTEITA liittyen palkintoon - tämä on noloa!

Kirjailija Saara Turunen kirjoittaa romaanissaan Sivuhenkilö palkitsemisesta. Kertoja miettii, miksi kirjan kirjoittaminen ja siitä saatu huomio “tuntuvat suuremmilta kuin sodat tai maanvyöryt?”

Ymmärrän kirjailijaa, mutta miksi palkinto kiihdyttää myös minua? 

 

Pietari: Voittaminen kiihdyttää! Minua Finlandia myös häiritsee.

Mikä pakko on rankata keskenään hyvin erilaisia kirjoja ja valita niistä paras? Toisaalta olen myös tajunnut, että palkintojen turhuudesta nillittäminen kuuluu niihin. Varsinkin Finlandiaan!

Mieti vaikka Erno Paasilinnaa, joka voitettuaan Finlandian kirjoitti näin: "Minusta alkaa todella tuntua että olen tahrannut itseni, liannut, pelkästään siksi että olen heidän mielenkiintonsa kohteena."

Olenko minä nillittäjä?

 

Anna: No vähän.

Olen kyllästynyt vuosittaiseen Finlandia-kitinään. Samat kommentit toistuvat: liian kaupallinen, älytön julkisuusmylly, jättää ulkopuolelle paljon, miksi vain yksi ihminen valitsee lopullisen voittajan jne.

Edistäisikö Finlandian kieltäminen kirjallisuuden asemaa?

Keskustellaanko kirjallisuudesta Suomessa koskaan niin kiihkeästi kuin tämän palkinnon aikaan? 

Tunnen myötätuntoa niitä kohtaan, joiden kirjat eivät ehdokaslistoille päädy.

Olen haastatellut kirjailijoita satoja tunteja ja luulen siksikin ymmärtäväni, mikä määrä ajattelua, epävarmuutta, sinnikkyyttä, yksinäisiä työtunteja ja rohkeutta kirjan kirjoittamiseen liittyy.

Listat tuntuvat julmilta.

 

Pietari: Tietenkään kirjallisuuspalkintoja ei voi lopettaa.

Kirjallisuusmaailmamme on niin sidoksissa palkintoihin ja niiden muovaama, ettei niistä pääse eroon.

Suuret palkintotunteemme kertovat palkintojen tärkeydestä. Mutta Finlandia-palkinnossa kirjailijan julkinen hahmo on huomion ja tunteiden kohteena.

Tunnen TUNTEITA sen edessä, miten kirjailija asettuu hänelle varattuun rooliin: kuinka jännittynyt hän on, kuinka korkealle hän tässä uudessa asemassaan kohoaa (ja myöhemmin putoaa).

Elän kirjailijan tunteiden kanssa lyhyen ja intensiivisen mediakertomuksen alusta loppuun. Välillä ajattelen, että "ota rahat ja juokse", kun näen hänen astuvan salamavalojen valaisemaan julkiseen rooliin. 

 

Anna: Pitää muistaa, että myllyyn joutuu kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja, hän joka on kirjoittanut sen vuoden The Romaanin. Ja uskon, että moni myös haaveilee siitä paikasta, ainakin salaa.

Oletko ajatellut Finlandiaa meidän lukijoiden kannalta? Mitä jos parjattu myynninedistämispalkinto toimisi positiivisena porttiteoriana?

Kun kirjallisuudesta kerrankin kohkataan, ihmiset hakeutuvat kirjastoihin ja kirjakauppoihin. Jos olisin kauppias tai kirjastolainen, asettelisin Finlandia-kirjojen viereen pienten kustantamojen helmiä. 

 

Pietari: Kirjastojen lainauslistat täyttyvät Finlandia-ehdokkailla samantien, kun ne julkistetaan.

Me lukijat olemme kaikki mukana tässä tunteiden liemessä, jota kirjallisuuden palkitseminen erittää ympärilleen. Olen siinäkin vanha nillittäjä, että koen varsinkin Finlandia-palkinnon kaventavan kaunokirjallisuuden kärkeä.

Porttiteoriasta sen verran, että lukijoiden reitit kirjallisuuden ääreen ovat aika mystisiä ja on vaikea ennakoida mikä antaa kipinän.

Finlandialla varmasti on oma roolinsa kirjallisuuden esiin nostamisella siinä missä muillakin palkinnoilla ja haluaisin ajatella siitä hyvää.

Auta! Miksi minulla on niin paljon Finlandia-tunteita?

 

Anna: Se johtuu siitä, että taiteella kilpaileminen on järjetöntä!

Saara Turunen sanoi kerran, ettei kirjoittamisen lähtökohta ole kilpaileminen ja yhtäkkiä kirjailijalle sanotaan: olet finaalissa!

Lukupiiriläisemme, taidekriitikko Matti Tuomela kiteytti hauskasti. Hän ei - niin kuin en minäkään - juurikaan seuraa urheilua ja siksi vaikkapa Finlandia-hullunmyllyn seuraaminen jollain tavalla korvaa sen jännityksen, jonka urheilukilpailun seuraamisesta voi saada. Koko Finlandiahan on suuri show. 

 

Mitä mieltä sinä olet kirjallisuuspalkinnoista? Suomen suurin kirjallisuuspalkinto nostaa muutaman kirjailijan valokeilaan, josta loput voivat vain haaveilla. Olisiko ilman palkintoja parempi? Tule mukaan suureen kirjallisuuskeskusteluun!

Verkkokeskustelussa on mukana myös Lukupiiri Tulusto & Kylmälän lukupiiriäinen, Finlandia-palkintoraadissakin istunut Heidi Backström.

Yle Chat on auki keskiviikkona 1.12. klo 19-21 ja mukaan pääset, kun klikkaat tästä. Seuraa myös suoraa lähetystä Finlandia-palkintojuhlasta TV1:ssä ja Areenassa klo 19 alkaen.

Kulttuuricocktail Live jatkaa keskustelua Finlandia-palkinnon anatomiasta TV1:ssä ja Areenassa klo 20-21, sekä Yle Chatissä. Vieraina kirjailijat Sofi Oksanen ja Miki Liukkonen.

 

Lukupiiri Tulusto & Kylmälä käsittelee kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saanutta teosta podcastissa torstaina 2.12.

Video: Hannamari Hoikkala, Kaisa Kumpula ja Sára Köteleki