Hyppää pääsisältöön

Yle Radio Suomi

Mopolla tähtiin!

Vuodelta 2021
Päivitetty 27.10.2021 10:31.
Olli Haapakangas mopon selässä.
Kuva: Katriina Rouvinen / Yle

Ihmisen ja mopedin välinen suhde on kiehtova: kerro omastasi ja kuule muiden!

Kun isoisä mopedin osti, se oli suuren mopobuumin aikaa. 1957 mopoilijat vapautettiin ajokorttipakosta ja parissa vuodessa markkinat täyttyivät pärisevistä koneista. Mopoon vaihtoi rovasti, lehtimyyjä, nuohooja, konsulentti ja yksi puoluesihteerikin. Lehdet pursusivat mopomainoksia, eivätkä niissä poseeravat tytöt olleet vähäpukeisia bimboja vaan viileitä vauhtimimmejä - hommassa oli imua ja draivia!

Autojen yleistyttyä pääkäyttäjiksi vakiintui nuoriso. Tossumopolla pääsi toiseen tapaan kuin mankelilla, puunaamalla ja tuunaamalla siitä sai mieleisensä. Mopoilija aiheutti juuri sopivasti pahennusta oikeissa tahoissa. Porttiteoriakin toimi; mopo esitteli nuorelle moottorien ja vauhdin maailman, josta ei usein ollut paluuta.

Jos omistat mopon, ohjelma on kuin sinulle tehty. Mutta oletetaan että sinulla on ollut mopo, eikä ole enää. Tuliko erottua hätäisesti, jäivätkö jäähyväissanat sanomatta? Nyt niiden sanomiseen tulee tilaisuus kun järjestetään mopotarinoiden ilta, kenties ensimmäinen koskaan! “Mopolla tähtiin” polkaistaan käyntiin tiistaina 26.10 klo 18 ja sen sytytyksen säätää Olli Haapakangas.

Kuuntele: Mopolla tähtiin! osa 1
Kuuntele: Mopolla tähtiin! osa 2

Muokattu 27.10.2021: Lomake poistettu ja kuuntelulinkit lisätty.