Hyppää pääsisältöön

Askartelu ja käsityöt

Tee yksinkertaisilla säilytyslaatikoilla verstaasta viihtyisä ja mukava

Vuodelta 2021
Tee yksinkertaisilla säilytyslaatikoilla verstaasta viihtyisä ja mukava - Toista Yle Areenassa

Sekaisessa puusepänverstaassa voi olla jopa vaarallista työskennellä. Työkaluja on vaikea löytää, ja se tulee lisäksi turhan kalliiksi. Ojennuksessa oleva puusepänverstas on turvallinen, viihtyisä ja mukava.

Verstaassa, jossa käytetään koneita ja teräviä työkaluja, on erityisen tärkeää pitää huolta hyvästä järjestyksestä. Koneiden ja työtason ympäristö on hyvä pitää suhteellisen vapaana turhista tavaroista. Lattialla oleviin materiaalinjäänteisiin, puunpaloihin ja ristiin rastiin kiemurteleviin johtoihin voi kompastua, ja jos höyläpenkki on täynnä tavaraa, sattuu helposti vahinkoja nikkaroidessa.

Jos työkaluja on lattialla tai kasoissa, on vaikeaa löytää tarvitsemaansa. Mukavasta nikkarointituokiosta tuleekin turhautumisen hetki. Se voi käydä myös kalliiksi, jos esimerkiksi tuntuu helpommalta ostaa uutta hiekkapaperia kuin yrittää etsiä se hiekkapaperi, jonka pitäisi olla jossain kaaoksen keskellä.

Kaksi hyllyä verstaassa.
Kuva: Yle/Juha Leskelä

Yksinkertaisia säilytyspaikkoja on helppo tehdä itse

Hiekkapaperia tarvitaan monta karkeutta, ja hylly, jossa on lokeroita, on täydellinen säilytyspaikka niille. On helppo huomata, milloin jokin on vähissä ja hankkia täydennystä.

Paksun muoviputken sahaaminen vinoiksi paloiksi ja niiden ruuvaaminen kiinni laudanpätkään on myös aika helppoa. Siitä tulee erinomainen säilytyspaikka siveltimille ja kynille.

Mies verstaassa.
Kuvateksti Yksi ruuvi ja muoviputki pysyy paikalla.
Kuva: Yle/Strömsö

On myös helpompi pitää työkalut terävinä, jos ne hyllyssä ovat rivissä rinnakkain sen sijaan, että niitä säilyttäisi sikin sokin nurkassa.

Kaikki mahtuu myös paljon paremmin, jos hankkii riittävästi hyllyjä ja laatikoita. Jos jokaisella tavaralla on oma paikka, on ennen kaikkea helpompi löytää tavaransa, kun niitä tarvitsee.

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä