Hyppää pääsisältöön

Puutarha

Korjaa ja varastoi sato oikealla tavalla, niin saat nauttia vihanneksista pitkälle syksyyn

Vuodelta 2021
Omenoita puulaatikossa penkillä
Kuva: Carina Ahlskog/YLE

Viimeistään sadonkorjuun aikaan alkaa miettiä, mitä mahdolliselle ylimääräiselle sadolle pitäisi tehdä. Joillakin on maakellari tai ruokakomero, mutta sadon varastointi onnistuu myös ilman erillistä tilaa. Olemalla tarkka ja valitsemalla mitä kasvatat saat parhaimman tuloksen.

Jo eri lajikkeita valitessa kannattaa siis ajatella varastoimista. Erilaisia siemeniä ja peltokasvien siemeniä, joiden ominaisuudet vaihtelevat, on lukematon määrä. Suurin osa niistä soveltuu varastoitaviksi. 

Sipulia on helppo kasvattaa ja varastoida

Sipulia käytetään keittiössä ympäri vuoden, ja se on lisäksi hyvin kiitollinen kasvatettava ja varastoitava.

Istukassipulit pannaan maahan keväällä, ja kun varret alkavat kellastua ja laota loppukesällä tai syksyllä, on sadonkorjuun aika.

Sipuli joka kasvaa pellossa
Kuva: Carina Ahlskog/YLE

Sipulia voi kasvattaa myös siemenestä. Silloin aloitetaan kasvatus sisällä aikaisemmin kevättalvella.

Sadonkorjuun jälkeen sipuleiden voi antaa kuivua auringossa tai sisällä pari päivää. Kun lehdet ja sipulit kuivuvat, väylä sipuliin sulkeutuu ja varastoitavuus paranee. Lisäksi sipuleita on helpompi letittää, jos niin haluaa.

Sipulinippuja ripustettuna kuivumassa seinällä.
Kuva: Carina Ahlskog/YLE

Sipulit voi varastoida myös nipuissa, astioissa tai laatikoissa, kunhan ne eivät ole alttiina kosteudelle. Huoneenlämpö tai viileämpi on sopiva lämpötila. 

Sipuleja voi varastoida useampia kuukausia lajikkeesta riippuen. Sturon on hyvin kiitollinen lajike, joka sopii erinomaisesti varastoitavaksi.

Korjaa porkkanoita kesästä syksyyn

Ei ehkä tule ajatelleeksi, että kasvimaakin voi olla oiva paikka varastointiin.

Porkkanat voivat olla kasvimaalla niin pitkään, kuin ne saa vielä nostettua maasta ennen roudan tuloa. Tässäkin tapauksessa on hyvä valita varastoimista kestävä lajike, mikäli haluaa hyödyntää satoa pidempään.

Porkkananippu
Kuva: Yle/Strömsö

Kesäporkkanoita ei voi säilyttää erityisen pitkään sadonkorjuun jälkeen. Ne soveltuvat paremmin syötäväksi heti, kun taas varastoitavat lajikkeet säilyvät pidempään.

Porkkanasadon maksimoimiseksi kannattaa kasvattaa sekä kesä- että talvilajikkeita, jotta voi nauttia omista porkkanoista pidempään.

Porkkanat on säilytettävä jäätymiseltä suojattuna mielellään jääkaapissa, ellei ole maakellaria tai viileää varastoa. Jääkaapissa niitä voi säilyttää muovipussissa, jossa on ilmareikiä tai vesiastiassa.

Porkkanaa ja vettä suuressa lasipurkissa pöydällä
Kuva: Carina Ahlskog/YLE

Porkkanat pehmenevät nopeammin, jos naatit ovat niissä kiinni, koska ne imevät kosteuden porkkanoista. Jos porkkanat ovat pehmenneet, ne voi panna hetkeksi kylmään veteen, niin niiden rapsakkuus palaa.

Varastoitaviksi soveltuvat porkkanalajikkeita kutsutaan talviporkkanoiksi. Tiedot varastoitavuudesta löytyvät siemenpussista. Talviporkkanoihin kuuluvat esimerkiksi St. Valéry, Jaune du Doubs, Rothild, Berlicum 2, Autumn King ja Flakkée.

Lehtikaalit, kuten viherkaali ja palmukaali kestävät hyvin hallaa syksyllä, ja soveltuvat siksi hyvin kasvimaalla varastoitaviksi. Niitä on helppo kasvattaa, ja ne ovat kuin pieniä puita. Satoa voi korjata koko kasvukauden, ja lehdet säilyvät muutaman päivän jääkaapissa, mutta ne voi myös kuivata tai pakastaa. 

Ota omenat talteen

Omenoita on monilla, ja valitettavasti niitä on myös puutarhoissa yli oman tarpeen. Sen vuoksi omenoita päätyy usein suurissa määrin kompostiin.

Kaksi naista puutarhassa käsissään puulaatikolliset omenoita.
Kuva: Carina Ahlskog/YLE

Omenahävikin pienentämiseksi voi miettiä lajikkeen valintaa, ennen kuin hankkii omenapuita. Tasaisemman sadon saamiseksi kannattaa istuttaa puita, joiden omenat kypsyvät vähän eri aikoihin sen sijaan, että kaikki kypsyisivät yhtä aikaa. 

Ehkä muuttaa taloon, jonka puutarhassa on omenapuu, jonka hedelmät eivät ole erityisen maukkaita. Omenoiden makuun vaikuttaa niiden lannoitus mutta maku voi myös liittyä siihen, että kyse on talvilajikkeesta, jota pitää varastoida jonkin aikaa ennen kuin maku on parhaimmillaan.

Varastointiaika vaihtelee parista päivästä useampaan viikkoon. Talviomenat on parasta varastoida, kun ne irtoavat puusta helposti. Siinä vaiheessa hedelmänliha on vielä kiinteä eivätkä aromit ole täysin kehittyneet.

Syysomenoita korissa pöydällä
Kuva: Carina Ahlskog/YLE

Maahan pudonneiden ja vahingoittuneiden hedelmien säilyvyys heikkenee huomattavasti. Omenat säilyvät parhaiten väljästi toistensa kanssa laatikossa kiedottuna sanomalehtipaperiin jäätymättömässä, +2–+5 asteen lämmössä mielellään ilmavassa, kosteassa ja pimeässä tilassa.

Syysomenoita käärittynä sanomalehtiin puisessa laatikossa
Kuva: Carina Ahlskog/YLE

Älä pinoa liikaa omenoita päällekkäin, ettei painoa tule liikaa ja omenat vahingoitu. Omenat erittävät kaasua (etyleeniä), joka nopeuttaa lähellä olevien hedelmien ja vihannesten kypsymistä.

Talvilajikkeita, joilla olisi erilaiset ominaisuudet, on valittavana monia, muun muassa Afrodita, Åkerö, Alexander, Antonovka, Konsta, Lantun talvi, Talvikki, Tobias, Vaasan talvi ja Talvikaneli.

 Lena Gillberg omenapuun vieressä Strömsön huvilan edessä.

Omenapuiden syysleikkaus

Leikkaaminen pitää omenapuut terveempinä.

Vihanneksia, hedelmiä, marjoja ja sieniä voi tietenkin myös pakastaa, kuivata, mehustaa ja hillota. Riippumatta siitä, kasvattaako niitä itse, ostaako ne vai saako niitä tuttavilta, on varastointi erinomainen tapa ottaa talteen ja nauttia sadosta pitkälle syksyyn ja talveen.